από λαϊκή αγορά....
από λαϊκή αγορά….

Οι προσπάθειες, οι κόποι, οι πιέσεις και τα δημοσιεύματα των τελευταίων χρόνων φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Σε συνάντηση που είχαμε την Τρίτη 29/4/2014 με το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, παρότι αυτή έγινε υπό πίεση χρόνου λόγο υποχρεώσεων του Υπουργού στην Βουλή, δεχτήκαμε την αναγνώριση δια στόματος υπουργού ότι είμαστε Farmers’ Markets και εντασσόμαστε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) Η συζήτηση ξεκίνησε με την δήλωση του υπουργού ότι “κινούμαστε στις ίδιες γραμμές για αγορές αμιγώς παραγωγών” και την αναγνώριση του εικοσαετή θεσμού των Αγορών Βιοκαλλιεργητών όταν για το ΥΠ.Α.Α.Τ. ο θεσμός των Farmers’ Markets είναι κάτι καινούριο!

Στην συνάντηση θέσαμε ως θεματολογία την νομοθέτηση των Αγορών Βιοκαλλιεργητών, οι οποίες λειτουργούν εδώ και είκοσι χρόνια σε όλη την Επικράτεια, σύμφωνα με τα παγκόσμια Πρότυπα Λειτουργίας των Farmers’ Markets. Υπήρξε αναγνώριση εκ μέρους του Υπουργού για τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες της Βιολογικής Γεωργίας, ζήτησε πληροφορίες για τον τρόπο που διατηρείται η άριστη συνεργασία των βιοκαλλιεγητών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει συνολικά για το όλο θέμα, λέγοντάς μας ότι κατέθεσε στην Βουλή έγγραφο τεσσάρων σελίδων με παρατηρήσεις για το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠ.ΑΝ.) και ότι θα γίνουν προσπάθειες συνεργασίας με τον ΣΥ.Β.Α.Α., αξιοποιώντας την εικοσαετή εμπειρία μας.

Έγιναν τοποθετήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, με αίτημα τις νομοθετικές διευκρινήσεις για τα Farmers Markets, που αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως δήλωσε ο Yπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Αξίζει να αναφέρουμε μεταξύ άλλων, την πρόθεση του Υπουργείου να διευρύνει τις ημέρες λειτουργίας των Farmers’ Market έως και 3 ημέρες την εβδομάδα, καθώς επίσης και να άρει, για τις Αγορές Βιοκαλλιεργητών τον περιορισμό συμμετοχής από τις όμορες Περιφερειακές Ενότητες σε επίπεδο Περιφερειών λαμβάνοντας υπόψη το μικρό ποσοστό των Βιοκαλλιεργητών και την απαίτηση των καταναλωτών να προμηθεύονται τα προϊόντα από ένα σημείο πώλησης. Τέλος, δεν μας έκρυψε την ανησυχία του λέγοντας μας ότι για όλα τα ανωτέρω “δεχόμαστε πόλεμο”.

Πιστεύουμε πως για πρώτη φορά, άνοιξε η πόρτα του διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Αγορών Βιοκαλλιεργητών.

Δεδομένου ότι το Υπoυργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, προωθεί από την Μεγάλη Δευτέρα το Σχέδιο Νόμου για την ρύθμιση του υπαίθριου εμπορίου, προσπαθώντας να εντάξει τις Αγορές Παραγωγών Βιοκαλλιεργητών στις λαϊκές αγορές συμβατικών παραγωγών και εμπόρων, η κατάθεση του τετρασέλιδου των παρατηρήσεων, θα αποσαφηνίσει τη θέση του ΥΠ.Α.Α.Τ. έναντι του ΥΠ.ΑΝ. Άλλωστε, είναι γνώστες οι δηλώσεις του κ. Τσαυτάρη στον τύπο ότι: «τα αγροτικά προϊόντα από το χωράφι έως τον καταναλωτή είναι υπό τον έλεγχο των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Οι παρατηρήσεις αυτές δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί προς το παρόν. Αναμένουμε την κοινοποίηση του εν λόγω εγγράφου προς τα αρμόδια Όργανα του ΣΥ.Β.Α.Α., προς ενημέρωση των Μελών του Συλλόγου και του καταναλωτικού κοινού που επί 20 χρόνια στηρίζει τις Αγορές Βιοκαλλιεργητών, με την ελπίδα ότι πλέον το ΥΠ.Α.Α.Τ. παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη συνέχιση της ποιοτικής λειτουργίας των Αγορών Βιοκαλλιεργητών αποκλειστικής δικαιοδοσίας του και σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 1428 – Αγορές Βιοκαλλιεργητών – Απαιτήσεις Λειτουργίας.

Για το Δ.Σ.

Του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής

             Η Πρόεδρος                                                                                                              Ο Γραμματέας

       Δήμητρα Τσακίρη                                                                                          Μαΐστρος Καραμπάσης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos