σύσκεψη για τις επιπτώσεις του Ρωσικού εμπάργκο στο Λασίθι
σύσκεψη για τις επιπτώσεις του Ρωσικού εμπάργκο στο Λασίθι

Σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το Ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα έγινε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου,

στην αίθουσα Αντώνης Στρατάκης, υπό τη προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, τη Τετάρτη (20/8). Πήραν μέρος εκπρόσωποι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου, Σητείας, Ιεράπετρας, Οροπεδίου, του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουτσουρά «Φοίνικας», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Το Νησί», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κάμιρος», εκπρόσωπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Αντιπεριφερειάρχου, Περιφερειακών Σύμβουλων και Γεωπόνων της Π.Ε. Λασιθίου.

Η αρχική εκτίμηση με βάση τα στοιχεία είναι ότι οι ποσότητες που εξάγονται από το Λασίθι στη Ρωσική ομοσπονδία, είναι μικρές, αλλά τελικά, εξαγωγές γίνονται και μέσω άλλων χωρών. Όμως, εκφράστηκαν φόβοι ότι η παραγωγή της περιοχής θα πληγεί και από τις ποσότητες που θα μείνουν αδιάθετες π.χ. στην Ισπανία, οι οποίες θα ρίξουν κατά πολύ τις τιμές. Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να αναζητηθούν και άλλες, νέες, αγορές, κάτι όμως που δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αποφασίστηκε να διερευνηθούν όσοι τρόποι αποζημίωσης υπάρχουν και να εξαντληθούν όλα τα μέσα για τη μικρότερη δυνατή ζημιά στους παραγωγούς.

Ως απόρροια αυτής της συνάντησης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, απέστειλε τη παρακάτω επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, κοινοποιούμενο στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στους υφυπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας και στον βουλευτή Λασιθίου του Συ.Ριζ.Α..

Θέμα: «Συνέπειες από το Ρωσικό Εμπάργκο στον πρωτογενή τομέα της Π.Ε. Λασιθίου»

Σε σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το Ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής του Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014 στις 12:00 το πρωί στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου με την συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Αντιδήμαρχων, Περιφερειακών Σύμβουλων, των εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου, Σητείας, Ιεράπετρας, Οροπεδίου, του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουτσουρά «Φοίνικας», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Το Νησί», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Καμίρος», του εμπορικού Συλλόγου Κρήτης και Γεωπόνων της Π.Ε. Λασιθίου καταλήξαμε στα εξής:

Η περιοχή του Λασιθίου στηρίζετε σε μεγάλο βαθμό στο αγροτικό εισόδημα των πρώιμων κηπευτικών. Το πολιτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στη σχέση μας με τη Ρωσικές Χώρες θα επιφέρει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής καθώς πολλά από τα προϊόντα καταλήγουν σε Ρωσικές Αγορές. Κρίσιμο λοιπόν είναι να υπάρξει προσπάθεια για άρση του εμπάργκο και άμεση διπλωματική διαχείριση της κατάστασης ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατό η αναστάτωση της ισορροπίας των αγορών των αγροτικών προϊόντων που κυρίως θα βλάψει τις Νότιες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστούν τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας και σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες της ΕΕ που παράγουν παρόμοια με εμάς προϊόντα. Για το λόγο αυτό ζητούμε την άμεση κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού και εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης (τόσο στις εξαγωγές όσο και στον τουρισμό), διότι η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει διαπραγμάτευση με άλλες χώρες που διεκδικούν το κομμάτι της «πίτας» που χάνει η ΕΕ και αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά.

Ζητούμε την αποζημίωση της παραγωγής τόσο από τις άμεσες ζημιές όσο και από τις έμμεσες. Οι έμμεσες έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς, την μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διάλυση εμπορικών συμφωνιών κλπ. Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε από το υπουργείο να δοθεί το γρηγορότερο δυνατό η εντολή καταγραφής ζημιών προς τις υπηρεσίες και να γίνει η εκτίμηση των έμμεσων επιπτώσεων με τεκμηριωμένα στοιχεία προηγούμενων ετών. Έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων από το Μηχανισμό Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω Κρίσης.

Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια εξεύρεσης νέων αγορών για τα Ελληνικά προϊόντα καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η υπερπροσφορά προκαλεί έντονες πτωτικές πιέσεις στις τιμές.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos