οι πέντε εκπρόσωποι για της Θρυφτή στο δικαστικό μέγαρο Νεάπολης
οι πέντε εκπρόσωποι για της Θρυφτή στο δικαστικό μέγαρο Νεάπολης

Την 22/10 πενταμελής αντιπροσωπεία των Φορέων και Συλλόγων για τον Ορεινό όγκο της Θρυπτής συναντήθηκε:

α) στη Νεάπολη με την εισαγγελέα Λασιθίου στην οποία εξέθεσε τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά στο καθεστώς παράνομης και ανεξέλεγκτης βόσκησης, της συντελούμενης οικολογικής καταστροφής και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των κατοίκων.

Η κ. εισαγγελεύς δεσμεύτηκε να συμβάλλει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που της παρέχει ο νόμος, στην προσπάθεια για εμπέδωση της νομιμότητας, την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς καθώς καιι την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

β) επίσης στον Άγιο Νικόλαο, με τον προϊστάμενο της Δ/νσης Δασών κ. Ε. Συλλιγάρδο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Θέμα της συνάντησης, η οποία κατέληξε μέσα σε κλίμα συνεργασίας, υπήρξε οι συνέπειες της υπερβόσκησης στο φυσικό περιβάλλον και η οριακή πλέον κατάσταση στην οποία αυτό έχει περιέλθει. Συζητήθηκαν επίσης παρεμφερή με την βόσκηση θέματα όπως η αδεσποτεία (όπου η επιτροπή ζήτησε, εκτός απο τις αγροζημίες, να γίνονται μηνύσεις και για το θέμα αυτό), η περισυλλογή ανεπιτήρητων (όπου συμφωνήθηκε ότι η παρέμβαση του αρμόδιου δήμου είναι ουσιαστική) και επιπλέον συμφωνήθηκε ότι:

α) πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού του φαινομένου και εξετάστηκε η δυνατότητα να απαγορευθεί η ελεύθερη βόσκηση σε περιοχές όπου η υπέρμετρη άσκηση της εχει επιφέρει σοβαρή ζημιά στην χλωρίδα της περιοχής , ειδικά δε στο ορεινό όγκο της Θρυπτής, ο οποίος χάρη στην πληθώρα και την μοναδικότητα των αρωματικών φυτών έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

β) Για να είναι αποτελεσματική η οποιαδήποτε παρέμβαση, εκτός απο τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει κάθε υπηρεσία, θα πρέπει να υπάρχει και η συνεργασία όλων των αρμοδίων υπηρεσιών εκεί όπου οι αρμοδιότητες τους επικαλύπτονται. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Δασάρχης εξέφρασε την συμφωνία του στο να γίνει ευρεία σύσκεψη για το θέμα αυτό.

η ομάδα για τη Θρυφτή συναντά τον δασάρχη Λασιθίου
η ομάδα για τη Θρυφτή συναντά τον δασάρχη Λασιθίου

Η επιτροπή δεσμεύτηκε να καταθέσει τις προτάσεις των Συλλόγων και των Φορέων   σχετικά με θέματα αρμοδιότητας της Δ/νσης Δασών καθώς και να εργασθεί στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης συνθηκών για ένα βιώσιμο μοντέλο κτηνοτροφίας σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και τις υπόλοιπες δραστηριότητες των κατοίκων.

Τα θέματα αυτά όπως και γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή θα συζητηθούν στην προσεχή Ολομέλεια των Συλλόγων και Φορέων που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3/11, 6:00 μμ στην Καλαμαύκα. Ο καθορισμός του χώρου θα γίνει σε συνεννόηση με το εκεί τοπικό συμβούλιο, το οποίο και μας προσκάλεσε με αφορμή το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή με την ανεξέλεγκτη βόσκηση.

Στοιχεία επικοινωνίας Επιτροπής: 6985774095, syllogoithripti@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos