η εμπορία οπωροκηπευτικών πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγαφές
η εμπορία οπωροκηπευτικών πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγαφές

Από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου,  θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει στην κατοχή του νωπά οπωροκηπευτικά με σκοπό την έκθεσή τους προς πώληση , τη διάθεσή τους προς πώληση, την πώλησή τους ή την κατ’ οποιοδήποτε άλλο τρόπο εμπορία τους, για λογαριασμό του ή για λογαριασμό τρίτου, στο έδαφος της Κοινότητας ή και με σκοπό την εξαγωγή τους προς Τρίτες χώρες είναι υποχρεωμένο να καταχωρήσει  τα στοιχεία του, στην βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων Μ.Ε.Ν.Ο και υπόκεινται στην υποχρέωση αναγραφής επί της συσκευασίας των προϊόντων του, του Αριθμ. Μητρώου και της σήμανσης. Επίσης, έχει υποχρέωση της Αναγγελίας του τόπου  και του χρόνου που θα γίνει η τυποποίηση, αποστολή, εξαγωγή, παραλαβή, εισαγωγή ή και διακίνηση στην εσωτερική αγορά νωπών οπωροκηπευτικών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μεταφορά οπωροκηπευτικών σε κλούβες επιτρέπεται μόνο κατά την μεταφορά τους σε αποθήκες και προς  συσκευαστήρια.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουμε αναφορές κυρίως από τον Πειραιά, προϊόντων προερχόμενα από την περιοχή Λασιθίου (κυρίως από Ιεράπετρα), χωρίς να υπάρχει η ενδεδειγμένη σήμανση καθώς επίσης και περιπτώσεις παραγωγών χωρίς καν να έχουν Μητρώο Νωπών Οπωροκηπευτικών, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στον έλεγχο στο στάδιο χονδρικής και λιανικής πώλησης, λόγω απώλειας ιχνηλασιμότητας. Ενδεικτικά, η μη συμμόρφωση, επιβάλλει με την νέα Εθνική Νομοθεσία , πρόστιμα έως 10000 ευρώ.

Για την τήρηση των προδιαγραφών εμπορίας των προϊόντων, θα διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι στους τόπους παραγωγής, τυποποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης και αποστολής στις λαϊκές αγορές, τα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα λιανικής πώλησης ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο κάνοντας χρήση των πληροφοριών της βάσης δεδομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής καθώς και στα γραφεία της στην Ιεράπετρα και στην Σητεία.
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos