Εικόνες του μέλλοντος;

Ξερό έδαφος

Δήλωση της Ευρωβουλευτού του Πα.Σο.Κ., Κατερίνας Μπατζελή σχετικά με ψήφιση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του εδάφους

Είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας κοινής στρατηγικής και ενός οριζόντιου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία και αειφόρο χρήση του εδάφους. Το έδαφος είναι ένας ζωτικής σημασίας μη ανανεώσιμος πόρος του οποίου η προστασία θα πρέπει να εξασφαλιστεί τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό με εκείνον που προβλέπεται για άλλους φυσικούς πόρους όπως τα ύδατα.

Οι υπάρχουσες ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία του εδάφους είναι διάσπαρτες σε διάφορες κοινοτικές πολιτικές (όπως π.χ. η Κοινή Αγροτική Πολιτική). Προκειμένου να διατηρηθεί η ικανότητά του εδάφους να επιτελεί τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές του λειτουργίες, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η επί του παρόντος αποσπασματική προσέγγιση της προστασίας του.
Η Οδηγία Πλαίσιο για το έδαφος, όπως ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο αναφοράς για το έδαφος, το οποίο στηρίζεται στις αρχές της ανάληψης προληπτικής δράσης, της επανόρθωσης περιβαλλοντικών ζημιών, καθώς και στην ευρύτερη έννοια της περιβαλλοντικής ευθύνης
.

Κατερίνα Μπατζελή

Η Ευρωβουλευτής του Πα.Σο.Κ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις τροποποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτείνεται μία περισσότερο ευέλικτη εφαρμογή για τα Κράτη Μέλη και τις περιφέρειες της ΕΕ, η οποία λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές στον τύπο των εδαφών ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία.
Ειδικά για την Ελλάδα, η ευελιξία που εισήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ισοδυναμεί με μικρότερη διοικητική και οικονομική επιβάρυνση, ενώ σε ότι αφορά το γεωργικό τομέα, η χώρα μας θα πρέπει στο εξής να εξασφαλίσει τη σύνδεση των καθεστώτων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ενισχύσεις, προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης) με την τήρηση των κανόνων για την προστασία του εδάφους, στη βάση της Πολλαπλής Συμμόρφωσης που εφαρμόζεται ήδη σήμερα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos