Ιωάννης ΠλακιωτάκηςΜε αφορμή την ανησυχία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους ελαιοπαραγωγούς του Νομού μας σχετικά με την καταβολή της επιδότησης του ελαιόλαδου θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένες λεπτομέρειες και να εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει. Όπως είναι ήδη γνωστό διανύουμε την πρώτη χρονιά ένταξης σ’ ένα νέο σύστημα καταβολής των επιδοτήσεων.

 
‘Οπως είναι λογικό αυτή την πρώτη χρονιά παρατηρούνται προβλήματα τα οποία δεν πρόκειται να επανεμφανιστούν στο μέλλον. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρήματα των επιδοτήσεων είναι χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη από την πλευρά της να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι δικαιώνοντας τους έντιμους παραγωγούς και αποκλείοντας τους παράνομους.
 
Η διαδικασία αυτή απαιτεί εξονυχιστικούς ελέγχους των οποίων η κτάληξη θα είναι αίσια για τους έντιμους παραγωγούς όπως αποδεδειγμένα είναι οι παραγωγοί του Νομού Λασιθίου. Για το Νομό μας υπάρχουν 23519 αιτήσεις επιδοτήσεων. Ήδη έχουν κατατεθεί τα χρήματα που αντιστοιχούν στο 50% της επιδότησης στους λογαριασμούς 11527 παραγωγών. Ο καθιερωμένος έλεγχος του δείγματος του 5% αφορά 1154 περιπτώσεις τις οποίες εξετάζουν στις Διευθύνσεις Γεωργίας συνεπικουρούμενοι και από 5 υπαλλήλους που προέρχονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
 
Για όλες τις άλλες περιπτώσεις εντοπίζονται προβλήματα διφορετικής υφής. Σε άλλους παραγωγούς βρέθηκαν λανθασμένα στοιχεία (ΑΦΜ, Αριθμός Ταυτότητας, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού), όπως αυτά συμπληρώθηκαν στις αιτήσεις τους στις κατά τόπους Ενώσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων. Υπάρχουν ακόμη εριπτώσεις όπου το ίδιο αγροτεμάχιο έχει δηλωθεί από περισσότερους του ενός παραγωγούς αλλά και περιπτώσεις όπου αγροτεμάχια είναι δηλωμένα σε ενότητες με υπερβάσεις εκτάσεων.
 
Σε κάθε περίπτωση οι Ενώσεις και το Υπουργείο εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη και να καταστεί δυνατόν ο διαχωρισμός δικαίων και αδίκων. Θέλω μόνο να επισημάνω ότι αν το ελαιοκομικό μητρώο είχε γίνει όταν έπρεπε, σήμερα οι παραγωγοί του Νομού μας δε θα αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους προβλήματα. Εν κατακείδι έως και την περίοδο των εορτών η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών του Νομού Λασιθίου θα έχει εισπράξει το 50% της επιδότησης ως προκαταβολή.
 
Σε συνεργασία με φορείς και εκπροσώπους των παραγωγών πιέζουμε καθημερινά έτσ ώστε να αποδοθεί στους δικαιούχους ένα επιπλέον ποσοστό εντός του έτους και βέβαια σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσουμε και τα χρήμιατα που αντιστοιχούν από το λεγόμενο ποιοτικό παραιψάτημα το οποίο σημειωτέο θα δοθούν για πρώτη φορά φέτος.
 
Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι την ανησυχία όλων των ελαιοπαραγωγών. Τους υπόσχομαι όμως ότι όλα τα λάθη που καθυστερούν την καταβολή των χρημάτων που τους ανήκουν και για τα οποία ευθύνονται πολλοί άλλοι πλην της σημερινής κυβέρνησης θα επιλυθούν και όχι μόνο κανεί δε θα χάσει ούτε 1 ευρώ όπως είχε συμβεί στο παρελθόν αλλά τουναντίον αυτή η χρονιά θα αποτελέσει την απαρχή μιας καλύτερης περιόδου γι’ αυτούς.
 
Ιωάννης Πλακιωτάκης
Βουλευτής ν. Λασιθου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos