κλιματικές αλλαγέςΗ Greenpeace καλωσορίζει την απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος να αναγνωρίσουν για πρώτη φορά ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 50% για να αποτραπούν οι κλιματικές αλλαγές. Η απόφαση πάρθηκε στα πλαίσια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι. Στην ίδια Διάσκεψη οι Υπουργοί όρισαν σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

 
«Στο Ναϊρόμπι έγιναν κάποια μικρά αλλά αποφασιστικά βήματα που εξασφαλίζουν το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο μετά το 2012. Χρειάζεται όμως να επιταχύνουμε σημαντικά τις διαδικασίες στις επόμενες διαπραγματεύσεις για να αποτρέψουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών», είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατεία για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.
 
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Διασκέψεων για το κλίμα, οι Κυβερνήσεις αποφάσισαν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερο από 50%. Ωστόσο, οι διαπργματεύσεις σημειώνουν εξαιρετικά αργή πρόοδο συγκριτικά με τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος. Η Διάσκεψη για το Κλίμα που ολοκληρώθηκε στο Ναϊρόμπι ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στην Υποσαχάρια Αφρική.
 
Στη διάσκεψη αυτή οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τις βασικές αρχές που θα διέπουν το «Ταμείο Προσαρμογής», ένα μοναδικό οικονομικό εργαλείο, που θα διοχετεύει χρήματα από το εμπόριο διοξειδίου του άνθρακα στην ενίσχυση των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές κρατών. «Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι πιο φτωχές χώρες του πλανήτη είναι αυτές που πλήττονται πιο έντονα από τις κλιματικές αλλαγές, ένα πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται τα αναπτυγμένα κράτη.
 
Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλσουν ότι το Ταμείο Προσαρμογής θα αποτελέσει ένα σύστημα ενίσχυσης δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο τα αναπτυσσόμενα κράτη θα έχουν τον πρώτο λόγο για τη σωστή διαχείρισή του», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.
 
Η ελληνική κυβέρνηση υστυχώς δε θεώρησε σημαντική την παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Ναϊρόμπι και για αυτό η χώρα μας δεν εκπροσωπήθηκε στις διαπραγματεύσεις σε Υπουργικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό αποτελεί ενδεικτικό της αδιαφορίας της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το μείζον θέμα των κλιματκών αλλαγών.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos