ΛάδιΕνόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2006-2007 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου γνωστοποίησε στους ενδιαφερόμενους αλλά κυρίως και στους παραγωγούς της επαρχίας Σητείας όλους τους κανονισμούς που αφορούν στην παραγωγή ελαιολάδου Π.Ο.Π.(Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης)

 
 
Για να είαι το παραγόμενο λάδι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ» θα πρέπει να πληρούνται όλοι οι παρακάτω όροι:
1. Να είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (μέχρι 0,8 γραμμές), που παράγεται από την ποικιλία κορωνέϊκη.
2. α καλλιεργείται μόνο σε αγροτεμάχια που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των παλαιών Κοινοτήτων: Αγ. Γεωργίου, Αγ. Φωτιάς, Αγ. Τριάδας, Αγ. Στεφάνου, Απιδίων, Αρμένων, Αχλαδίων, Έξω Μουλιανών, Ζάκρου, Ζήρου, Κατσιδωνίου, Κρυών, Καρυδίου, Λάστρου, Μαρωνιάς, Μέσα Μουλιανών, Μυρσίνης, Μηττου, Παλαικάστρου, Παπαγιαννάδων, Πισκοκεφάλου, Περβολακίων, Πραισσού, Πεύκων, Ρούσας Εκκλησιάς, Σταυρωμένου, Σταυροχωρίου, Σκοπής, Σφάκας, Τουρλωτής, Χανδρά, Χρυσοπηγής, Χαμαιζίου και του παλαιού Δήμου Σητείας. Αυτό θα πιστοποιείτε από το ελαιοκομικό μητρώο το οποίο θα προσκομίουν οι παραγωγοί όπου και όποτε τους ζητηθεί.
3. Η ελαιοποίηση (άλεσμα) να γίνετε μόνο σε ελαιοτριβεία που βρίσκονται στις προαναφερθέντες περιοχές τα οποία έχουν πάρει την απαιτούμενη ειδική έγκριση από τον Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT. ( Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Τα ελαιοτριβεία υποχρεούνται να ενημερώνουν τους παραγωγούς τους για το αν έχουν πάρει την έγκριση αυτή ή όχι προς αποφυγή τυχών παρεξηγήσεων.
4. Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να προστατεύουν ή να δέχονται να προστατεύεται ο ελαιόκαρπος τους από το δάκο μόνο με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους, με βιολογικές μεθόδους ή χωρίς καμία καταπολέμηση. Οι ψεκασμοί κάλυψης απαγορεύονται.
5. Η συλλογή του ελαιοκάρπου θα γίνεται με ράβδσμα όταν αυτός βρίσκεται στο στάδιο της βιομηχανικής ωριμότητας ( άωρος ή υπερώριμος καρπός παράγει υποβαθμισμένα λάδια).
6. Ο ελαιόκαρπος να μεταφέρεται από τον ελαιώνα στο ελαιοτριβείο αμέσως μετά τη συγκομιδή με κλούβες πλαστικές όμοιες μ’ αυτές που χρσιμο¬ποιούνται για τη συλλογή κηπευτικών ή με σάκους μικρού μεγέθους μέχρι 50 κιλών από φυτικά υλικά τα οποία επιτρέπουν τον καλό αερισμό του ελαιοκάρπου, ώστε να διασφαλίζεται η καλή ποιότητα του τελικού προϊόντος. Επίσης πρέπει να προστατεύεται από την χωρίς λόγο έκθεση του στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ λόγο της μεγάλης ικανότητας του ελαιολάδου να απορροφά οσμές, ρύπους αλλά και βαρέα μέταλλα από την ατμόσφαιρα, συνιστάται να μην καίγονται κλαδιά και υπολείμματα καλλιεργειών εφ’ όσον υπάρχουν ελιές κοντά, είτε σε σακιά, είτε πάνω στα δέντρα..
7. Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία να γίνεται την ίδια μέρα ή το αργότερο εντός τριών ημερών από τη συγκομιδή του.
8. Ο ελαιόκαρπος δεν πρέπει να περιέχει ξένες ύλες, δεν πρέπει να έχει δακοπροσβολή σε ποσοστό μεγαλύτερο από 5%, δεν πρέπει να περιέχει αλλοιωμένους καρπούς (σπασμένες, πατημένες, σάπιες κ.λ.π. ελιές) σε ποσοστό μεγαλύτερο από 5%.
 
Οι ελαιοτριβείς οι τυποποιητές αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πρέπει :
1. Ν φροντίζουν να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης του ελαιολάδου ( καθαριότητα και καλή συντήρηση των μηχανημάτων, καλός αερισμός των χώρων, δροσερές αποθήκες καρπού και ελαιολάδου, μακριά από εστίες καυσαερίων ή διαφόρων οσμών.)
2. Η θερμοκρασία της ελαιόπαστας κατά τη μάλαξη και των υγρών εκχύλισης του ελαιολάδου δεν πρέπει να υπερ¬βαίνει τους 300 C.
3. Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου αλλά και η μεταφορά η αποθήκευση και η τυποποίηση του ελαιολάδου να γίνονται σε μονάδες οι οπίες να είναι εξοπλισμένες με ανοξείδωτο μηχανολογικό εξοπλισμό για τις τεχνολογικές επεξεργασίες και στεγασμένους ανοξείδωτους χώρους για την αποθήκευση του ελαιολάδου.
 
Ειδικότερα τα διάφορα μέρη του μηχανικού εξοπλισμού, σωηνώσεων, δε¬ξαμενών και δοχείων που έρχονται σε επαφή με την ελαιό¬παστα και το ελαιόλαδο, πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα ή άλλα υλικά που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΦΕΤ και είναι κατάλληλα για ελαιόλαδο (και όχι απλά κατάλληλα για τρόφιμα).
Print Friendly, PDF & Email

Από manos