λάδιΗ Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι δε θα πρέπει να ξεκινήσει το λιομάζωμα νωρίτερα από τις 20 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ύπαρξης υπολειμμάτων από τα εντομοκτόνα με τα οποία έγιναν οι ψεκασμοί.

 
Επίσης ανακοίνωσε ότι οι ψεκασμοί κατά του δάκου της ελιάς έληξαν, ενώ η προστασία της ελαιοπαραγωγής έτυχε πολύ μεγάλης αποτελεσματικότητας Έτσι αν εξαιρεθούν κάποιες τοπικές προσβολές, που έγιναν στην αρχή του καλοκαιριού – εξ αιτίας παραγόντων πέρα από τη δική της αρμοδιότητα – φέτος η καταπολέμηση του εντόμου είχε πολύ μεγάλη επιτυχία.
 
Όσο για την έντονη καρπόπτωση που έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιοχές, και που συχνά μάλιστα ο ελαιόκαρπος δείχνει εντελώς υγιής, γνωρίζουμε ότι αυτή οφείλεται σε προσβολή από την καρπόβα γενιά του πυρηνοτρήτη σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις και τις ανεμοθύελλες και όχι από το δάκο. Φέτος υπήρξε έξαρση αυτού του εντόμου, η αντιμετώπιση του οποίου είναι ανεξάρτητη από τους ψεκασμούς της δακοκτονίας.
 
Για το λόγο αυτό οι ελαιοκαλλιεργητές σε επόμενες περιόδους θα πρέπει να παρακολουθούν τις Γεωργικές προειδοποιήσεις και να κάνουν επεμβάσεις την περίοδο που υποδεικνύεται και μόνο όταν αναμένεται μικρή παραγωγή (αυτό γιατί όταν έχουμε πλούσια ανθοφορία μόνο το 3% των ανθέων να «δέσουν», είναι αρκετά για να μας δώσουν μια καλή «βεντέμα» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos