του Λεωνίδα Γ. Κουδουμογιαννάκη

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη νέων οργάνων στον ενιαίο αγροτικό σύλλογο του Δήμου Ιεράπετρας «Σύλλογο Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρας». Οι εκλογές και η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθούν κανονικά την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, από τις 8 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι, στα γραφεία που παραχώρησε ο δήμος στον σύλλογο τα οποία στεγάζονται στον πρώτο όροφο της κοινότητας Ανατολής, στο Στόμιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου κατά τις αρχαιρεσίες θα εφαρμοστούν κατά απόλυτο τρόπο όσα ορίζονται από το καταστατικό του συλλόγου και τις αποφάσεις του Δ.Σ.

Αγρότες που προέρχονται κυρίως από τον πρώην Αγροτικό Σύλλογο Φυτικής Παραγωγής ΄΄ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ΄΄, γνωστή ως «ομάδα των 22», σε ενημερωτική επιστολή τους για τις εκλογές της Κυριακής τονίζουν:

“Μετά την απόφαση (315) του Πρωτοδικείου Λασιθίου που ενέκρινε τις τροποποιήσεις του καταστατικού του συλλόγου Εκτός Εποχής Κηπευτικών με έδρα τον δήμο Ιεράπετρας, προκείμενου να εναρμονιστεί με τις διατάξεις του νόμου 4015/2011 τα δεδομένα στον συνδικαλισμό της Ιεράπετρας αλλάζουν.

Συνάδελφε αγρότη, όπως γνωρίζουμε μετά την ισχύ του νόμου 4015 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις συλλογικές αγροτικές οργανώσεις τίποτα δεν θα μοιάζει με το χθες, οι αλλαγές που επιδιώκονται είναι ουσιαστικές και χρειάζονται την συμμετοχή μας. Στο άρθρο 17 παράγραφος 5 του νόμου αναφέρει την ύπαρξη σε κάθε δήμο ενός ισχυρού πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου με αντικείμενο την φυτική παραγωγή, όπου ενσωματώνονται και θα εκπροσωπούνται όλες οι καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του δήμου μας.

Με δεδομένες τις επιτυχίες των συλλόγων που υπήρχαν στην περιοχή, σε θέματα όπως η συμμετοχή τους για την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 7% στο 11%, την απαλλαγή από τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ και άλλα θέματα που απασχόλησαν κατά καιρούς τον κλάδο μας, όπως οι μεταφορές και η υγεία, θα πρέπει να μας κάνουν να ελπίζουμε, πώς μπορούμε μέσα από τον ενιαίο σύλλογο να στοχεύσουμε και να επιτύχουμε πολλά που πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν στον κλάδο της γεωργίας, όλο το προηγούμενο διάστημα και αφορούν τον τόπο μας. Συνάδελφε αγρότη, μπροστά στην λαίλαπα της καινούργιας μνημονιακής πραγματικότητας που βιώνουμε εδώ και δυόμιση χρόνια σε καλούμε να συμμετέχεις στην προσπάθεια μιας χούφτας αγροτών για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του κλάδου μας όπως :

α)Κόστος παραγωγής

β)Πάγωμα δανείων,(μείωση επιτοκίων )

γ)Φορολογικό δ)Απεργιακές κινητοποιήσεις (Π.Ν.Ο Φορτηγών)

ε)Εμπορία (ηλεκτρονική δημοπράτηση προϊόντων-διαφήμιση)

ζ)Εργαστήριο αναλύσεων (τεχνολογική υποστήριξη) η)Συναδελφοποίηση μεταξύ αγροτών

Συμπαρατασσόμαστε λοιπόν όλοι οι παραγωγοί μαζί, ότι και αν καλλιεργούμε σε αυτό το μεταβατικό στάδιο και εκλέγουμε στις επερχόμενες εκλογές άξιους και ικανούς εκπροσώπους που μπορούν να συνθέσουν, να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να εκπροσωπήσουν σωστά τον παραγωγό και τα συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής.

Να διώξουμε μακριά από τον σύλλογο τις κομματικές αντιλήψεις και να δουλέψουμε όλοι μαζί για ένα λευκό αγροτικό συνδικαλισμό.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και μεγάλα.

Λίγο έως πολύ έχουμε ταξιδέψει σε άλλες παραγωγικές χώρες του εξωτερικού και μοιάζει να προσγειωνόμαστε σε άλλο πλανήτη. Όλα όσα έχουμε δει να συμβαίνουν εκεί είναι προσπάθειες κάποιων ανθρώπων σαν εμάς, που σχεδίασαν, στόχευσαν, επιδίωξαν και πέτυχαν. Ας τους μιμηθούμε λοιπόν και ας αρχίσουμε μέσα από τον ενιαίο αγροτικό σύλλογο φυτικής παραγωγής να σχεδιάσουμε το δικό μας αύριο.

Μέσα στον ενιαίο σύλλογο (μετά από καταστατικές αλλαγές) μπορούν και προβλέπεται να οργανωθούν ομάδες ή επιτροπές εργασίας ανά καλλιέργεια π.χ επιτροπή εναλλακτικών καλλιεργειών, ελαιοπαραγωγών και άλλες, επιτροπές που έχουν στόχο την ανάδειξη και την προώθηση με σκοπό την επίλυση των επιμέρους θεμάτων της κάθε καλλιέργειας.

Ξεκινήσαμε προσπάθειες με συναδέλφους παραγωγούς για την ενότητα των μελών με στόχευση, στην αύξηση της συμμετοχής στον ενιαίο σύλλογο από όλα τα διαμερίσματα του δήμου, συμμετοχή που θα πρέπει να ξεπεράσει κατά πολύ κάθε προηγούμενο.

Οι εκλογές του ενιαίου συλλόγου έχουν προγραμματιστεί και θα γίνουν την Κυριακή 9/12 από 10:00π.μ έως 3:00μ.μ στα γραφεία που παραχώρησε ο δήμος στον σύλλογο τα οποία στεγάζονται στον πρώτο όροφο της κοινότητας Ανατολής, στο Στόμιο.

Για όλα τα νέα μέλη που είναι αγρότες και εγγράφονται στον σύλλογο το κόστος εγγραφής είναι 5 ευρώ και η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στα 15 ευρώ, εγγραφές μελών μπορούν να γίνουν και την ημέρα των εκλογών (άρθρο 24 παρ. του νόμου 1361/83.

Στις εκλογές αυτές εκλέγουμε επταμελές διοικητικό συμβούλιο, τριμελές ελεγκτικό συμβούλιο και αντιπροσώπους για την ομοσπονδία Κρήτης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos