Φοίνικας Washingtonia robustaΤο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των κρητών βουλευτών κ.κ. Κεγκέρογλου και Καρχιμάκη, κάνει λόγο για τον πιο σημαντικό εχθρό των φοινικοειδών και επισημαίνει ότι επεξεργάζεται σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη λήψη μέτρων επείγοντος χαρακτήρα, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου και ην εξάλειψη του.

 
Η απάντηση του υπουργείου
 
Απαντώντας στις ερωτήσεις που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Β. Κεγκέρογλου, Μ. Καρχιμάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:
 
1.Η παρουσία του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus κολέοπτερο της οικογένειας Curculionidae (κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος των φοινίκων) που προσβάλλει τα φοινικοειδή και θεωρείται σήμερα ως ο σημαντικότερος εχθρός τους, διαπιστώθηκε για πρώτη ορά στη χώρα μας από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στις 4-1-2006, σε δείγμα που προήλθε από ιδιώτη από τη Χερσόνησου του ν. Ηρακλείου. ¶μεσα κινητοποιήθηκε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦ&ΠΕ) Ηρακλείου και το εν λόγω έντομο διαπιστώθηκ σε φοινικόδεντρα του είδους Washingtonia robusta, που είχαν εισαχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Μάιο του 2005 από την Αίγυπτο και σε φοινικόδεντρα του είδους Phoenix canariensis στη Χερσόνησο του ν. Ηρακλείου Κρήτης.
 
2. Για τους φοίνικες που προέρχονται από άλλες χώρες Κράτη- Μέλη της Ε.Ε. (π.χ. Ισπανία, Ιταλία) έλεγχοι πραγματοποιούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στα φυτώρια, στις επιχειρήσεις εισαγωγής και στα σημεία πώλησης. Με το υπ΄ αριθμ. 115094/19-1-2006 έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι Τροφίμων (Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής) ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές (φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές των Νομαρχιακών Αυτοδιοίκησεων και των ΠΚΠΦ&ΠΕ) να διενεργήσουν επισταμένους ελέγχους στις περιοχές όπου υπάρχουν φοινικόδεντρα (αστικές, φυτώρια, εισαγωγείς), καθώς και στις επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες) που έχουν εισάγει φοίνικες τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς επίσης να επαναλαμβάνεται ο έλεγχος στους τόπους φυτωρίων και επιχειρήσεων εισαγωγής φοινικοειδών. Στο έγγραφο δίνονται οδηγίες για καταστροφή με κάψιμο των φοινικόδεντρων στα οποία διαπιστώνεται προσβολή από το έντομο.
 
3. Με σκοπό την ενημέρωση, οργανώθηκε από το ΠΚΠΦ&ΠΕ Ηρακλείου και πραγματοποιήθηκε στις 20/1/2006 σύσκεψη στο Ηράκλειο, με συμμετοχή φορέων της Κρήτης (Δ/νσεις Γεωργίας, Δ/νσεις Δασών, Γεωτεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ηρακλείου, ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. , Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου) εκπροσώπου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου και του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
 
4. Προωθείται για έκδοση ενημερωτικό φυλλάδιο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής σε συνεργασία με τη Δ/νση Γεωργικών Εφαρμογών).
 
5. Η αρμόδια Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής επεξεργάζεται σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη λήψη μέτρων επείγοντος χαρακτήρα, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου και την εξάλειψη του.
 
Για την προστασία του φοινικοδάσους Βάϊ, υπάρχει συνεργασία των αρμόδιων /νσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής με τη Δ/νση Προστασίας Δασών και τη Δ/νση Δρυμών και Θήρας) για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos