ΦοίνικεςΟ Δήμος Χερσονήσου διοργάνωσε την Τετάρτη (31.5) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου, ημερίδα με θέμα: «Ο εχθρός των φοινικοειδών Rhynchophorus ferrugineus (Coleoptera: Curculionidae). Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι κ.κ. Κοντοδήμας, Οικονόμου και Ραπτόπουλος. Εκ μέρους του Δήμου παρέστη ο αντιδήμαρχος κύριος Δανελλάκης.

Μεταξύ των διαφόρων εντόμων εχθρών των φοινικοειδών ιδιαιτέρως επικίνδυνα είναι εκεία που προσβάλλουν το εσωτερικό του κορμού καθώς είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους σε πρώιμο στάδιο πριν την καταστροφή του φυτού. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το κολεόπτερο Rhynchophorus ferrugineus (κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος).
Πρόκειτι για ένα έντομο που ζει, δρα και πολλαπλασιάζεται μέσα στον κορμό το Φοίνικα, τρώγοντας το εσωτερικό του.
Στην Ελλάδα οι προσβολές παρατηρούνται κυρίως σε Κανάριους Φοίνικες στην Κορυφή (στεφάνη).
Να συμπηρώσουμε ότι το έντομο έχει τη δυνατότητα να πετάξει σε ακτίνα 1χλμ γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα ένα έντομο εκτός από το φοίνικα που παρασιτεί να μολύνει και άλλους οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 1 χλμ.
 
Τι ακριβώς ζημιά κάνει το Rhynchophorus ferrugineus;
Από την ημερίδαΤο ακμαίο του Rhynchophorus ferrugineus έχει χρώμα κοκκινωπό-καφέ, μήκους περίπου 35mm και πλάτος 12mm και φέρει μακρύ ευδιάκριτο ρύγχος. Όλα τα στάδια του (ωό» προνύμφη, νύμφη, αμαίο) εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοίνικα.
Τα θήλεα γεννούν περίπου 300 ωά σε ξεχωριστές οπές ή πληγές του φοίνικα στην κορυφή (στεφάνη), στη βάση των νεαρών φύλλων ή στον κορμό.
Οι προνύμφες εκκολάπτοντα σε 2-5 μέρες και ορύσσουν οπές στο εσωτερικό των φοινίκων.
Μετακινούνται από περισταλτικές μυϊκές συσπάσεις του σώματος τους και τρέφονται από μαλακούς χυμώδης ιστούς απορρίπτοντας όλα τα ινώδη υλικά.
Κινούνται προς το εσωτερικό του κορμού ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητες.
Οι προνύμφες μπορούν να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του κορμού ακόμα και στη βάση του, στο σημείο που αρχίζουν οι ρίζες.
Τα βαριά προσβεβλημένα φοινικόδενδρα εμφανίζουν πτώση των φύλλων και σήψη του κορμού, με συνέπεια το θάνατο του δένδρου.
Συνήθως η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή πολύ μετά την προσβολή όταν η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Η περίοδος που το έντομο βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης κυμαίνεται από 1-3 μήνες.
 
Σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης τι μπορούμε να κάνουμε για την καταπολέμηση;
  • Βιολογική Καταπολέμηση
  • Χημική Καταπολέμηση
  • Χρήση παγίδων
  • Αποφυγή μετακίνησης του Φοίνικα
  • Σωστοί αλλιεργητικοί χειρισμοί (αποφεύγουμε τις πληγές, προσέχουμε να μην κάνουμε αυστηρό κλάδεμα (1.20 m κάτω από τη φούντα του φοίνικα, όταν αυτό γίνεται ο κάθε μίσχος του φύλλου να μην είναι μικρότερος από 10-15 cm) ).
Βιολογική Καταπολέμηση:
Με παρασιτισμό ακάρεων και επίσης με εντομοπαθογόνους μικροοργανισμούς (μύκητες, ιούς, νηματώδεις και βακτήρια), καθώς δεν έχει παρατηρηθεί αποτελεσματικό αρπακτικό ή παρασιτοειδές του Rhynchophorus ferrugineus. Μπορεί επίσης να γίνει και εξαπόλυση στείρων αρρένων.
 
Χημική Καταπολέμηση
Χρήση εντομοκτόνου μετά το κλάδεμα ούτως ώστε να αποτραπεί η ωοτοκία και σε θεραπευτικές επεμβάσεις στα προσβεβλημένα Φοινικόδεντρα.
Εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Ελλάδα ΔΕΝ επιτρέπεται η χρήση τοξικών εντομοκτόνων εντός του Αστικού Πρασίνου.
 
Χρήση παγίδων.
Η κάθε παγίδα περιέχει φερομόνη συνάθροισης και ως προσελκυστικά τροφής αίθυλεστέρας και μελάσα από χουρμάδες.
Στην Ελλάδα όπως προαναφέραμε οι προσβολές παρατηρούνται κυρίως σε Κανάριους φοίνικες (Phoenix Canariensis) στην κορυφή (στεφάνη).
Ως εκ τούτου οι παγίδες δεν πρέπει να τοποθετηθούν μόνο στο έδαφος αλλά πρέπει να δοκιμαστούν σε διάφορα ύψη με σκοπό να συλληφθούν τα αναρριχώμενα ή ιπτάμενα ακμαία αφού έχει ικανότητα ισχυρής πτήσης.
Επίσης πριν ολοκληρωθούν πειραματικές δοκιμές καλό είναι να αποφεύγεται η ανάρτηση παγίδων επί των φοινικοδένδρων η τοποθέτηση υπερβολικού αριθμού παγίδων και η τοποθέτηση παγίδων σε περιοχές που δεν έχουν παρατηρηθεί προσβολές, δηλαδή:
  • Δεν αναρτούμε παγίδες πάνω στα Φοινικοειδή
  • Δεν τοποθετούμε παγίδες δίπλα στη βάση του Φοίνικα
  • Δεν χρσιμοποιούμε μεγάλο αριθμό παγίδων
  • Δεν τοποθετούμε παγίδες σε περιοχές πολύ μακριά από περιοχή προσβολής
 
ενώ είναι σωστό όταν :
  • Οι παγίδες μπίνουν ανάμεσα στα φοινικοειδή
  • Τις αναρτούμε σε ύψος 1.5 – 2 m
  • Υπομένουμε και… επιμένουμε!!!
 
Τέλος, σε περίπτωση προχωρημένης παρασίτισης κόβουμε το Φοίνικα σε λωρίδες, τον καίμε, στη συνέχεια ανοίγουμε λάκκο βάθους τουλάχιστον 1 μέτρου, ρίχνουμε τη στάχτη, σκεπάζουμε με χώμα και ποτίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται μέχρι να αποσυνθεθεί τελείως, έτσι ώστε να είμαστε σίουροι ότι δεν πρόκειται να μεταφερθεί το έντομο και να παρασιτήσει νέους υγιείς Φοίνικες.
 
Το θετικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί μεμονωμένα, λίγα κρούσματα ποσβολής, στην Χερσόνησο μόλις δύο, ενώ στο νομό Λασιθίου μέχρι στιγμής κανένα!
 
Καταλαβαίνουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, παρόλα αυτά οι Γεωπόνοι συνιστούν Επιφυλακή λλά όχι Πανικό!!!
 
Γράφει η: ¶ννα Φρουζή
Print Friendly, PDF & Email

Από manos