ΕλαιόλαδοΜε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες (7.3)  στις Βρυξέλες η εκδήλωση για την προβολή του ελαιολάδου, την οποία οργάνωσαν οι κρητικοί ευρωβουλευτές κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Σταύρος Αρναουτάκης, Νίκος Σηφουνάκης καθώς και ο γερμανός ευρωβουλευτής με την κρητική καταγωγή κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης.

 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχτηκε με τον καλύτερο τρόπ η χρησιμότητα του ελαιολάδου στην καθημερινή μας διατροφή αλλά και η πολύχρονη σχέση του με την κρητική κουζίνα, μία κρητική κουζίνα με ολοένα και αυξανόμενο το διεθνές ενδιαφέρον για τα οφέλη της.
 
Και αυτό ακριβώς το στοιχείο οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για να προβληθεί. Θεωρούν δε, ότι η προώθηση του ελαιολάδου και της κρητικής διατροφής μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, αλλά και στην τόνωση των ελληνικών εξαγωγών.
 
Στην εισαγωγή του ο κ. Χατζημαρκάκης έκανε ειδική μνεία στην αξία του σητειακού ελαιολάδου, τις βραβεύσεις που εκείνο έχει τιμηθεί αλλά και στην ποιότητα που είναι το ζητούμενο: «η ποιότητα όμως είναι η λέξη κλειδί. Ακόμα και εάν οι κατά μέσο όρο διατροφικές αξίες των ελληνικών και ποιο συγκεκριμένα των κρητικών ελαιολάδων παραμένουν διες, ακόμα και εάν το ποσοστό των λιπαρών οξέων παραμείνει σταθερό, εντούτοις υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον τομέα της ποιότητας» και συνέχισε «ακριβώς αυτό είναι και ένα από τα βασικά σημεία της σημερινής εκδήλωσης. Πώς δηλαδή να διασφαλιστεί η διατήρηση μιας υψηλής ποιόητας κατά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου». Σημαντικό θεώρησε και την προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης «η καταχώρηση του ελαιολάδου από το Λασίθι για παράδειγμα θα έχει τεράστιες συνέπειες για το μέλλον».
 
Αρχικά η εκδήλωση ξεκίνησε με συζήτηση για το ελαιόλαδο ως βάση της υγιεινής κρητικής διατροφής, στην οποία μετείχαν ο επίτροπος Σταύρος Δήμας, ο συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης, ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς, ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης» Αντώνης Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος της Γερμανικής «Επιτροπής για το ελαιόλαδο» Ντίτερ Όμπεργκ και ο Παναγιώτης Μπαρζούκας από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ο κ. Ψιλάκης έκανε μία ιστορική αναδρομή στο ελαιόλαδο και την κρητική διατροφή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποσαφήνισε τη διαφορά της κρητικής με τη μεσογειακή διατροφή, ενώ ο κ. Κατανάς έκανε μία συγκριτική παρουσίαση του ελαιολάδου με άλλες λιπαρές ουσίες. Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση με κρητικά προϊόντα αλλά και έκθεση φωτογραφίας με αρχειακό υλικό για την ελιά και το ελαιόλαδο από τη συλλογή του Νίκου Ψιλάκη.
 
Όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν εκτός από τη συζήτηση και τους εκλεκτούς κρητικούς μεζέδες.
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης, οι δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Χριστοφακάκης, Οροπεδίου Λασιθίου κ. Μηλιαράς, Σητείας κ. Τσικαλάκης, Μακρύ Γιαλού κ. Χατζάκης, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας και Μεραμβέλλου κ.κ. Πανακομιχελάκης και Μαστοράκης αντίστοιχα, οι διευθυντές της ΕΑΣ Σητείας κ. Χλουβεράκης και Μεραμβέλλου κ. Πλευριτάκης. Ενώ τράβηξε το ενδιαφέρον των αθηναϊκών και κρητικών μέσων ενημέρωσης.
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos