ο Αργύρης ΠανταζήςΣυνέντευξη του Αργύρη Πανταζή στον Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη

 

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών και εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιριστικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Χώρας και η μάχη που δόθηκε κατά της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και των αγροτών, αποκάλυψε τις σημερινές αδυναμίες  του αγροτικού συνδικαλισμού στη χώρα μας.

Η απουσία εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα στο συλλαλητήριο της Αθήνας και η στάση τους όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έφερε απογοήτευση στους Κρητικούς αγρότες που ήταν οι μόνοι μαζί  με λίγους από Πάτρα που στήριξαν το συλλαλητήριο.

Ο Αργύρης Πανταζής, εκλέκτορας στο τριτοβάθμιο πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο των αγροτών, και πρόσφατα παραιτηθείς από την διοίκηση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας μίλησε για αυτό, για το τι πρέπει και τι έπρεπε να είχε γίνει μέχρι σήμερα στον αγροτικό συνδικαλισμό. Επίσης, δίνει εξηγήσεις για την παραίτηση του από την διοίκηση του συλλόγου η οποία έπεσε σαν βόμβα στην Ιεράπετρα.

Είναι ακέφαλο σήμερα το αγροτικό κίνημα;

«Και ουσιαστικά και νομικά είναι ακέφαλο. Δεν υπάρχει τίποτα σε τριτοβάθμιο επίπεδο, υπάρχει μόνο η ταμπέλα. Αυτό έχει αποτέλεσμα το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα να έχει κάνει μια μεγάλη κοιλιά μήνες τώρα, που θα είχε αποφευχθεί αν είχε προχωρήσει η ανανέωση στα όργανα. Έπρεπε να είχαν προχωρήσει, χωρίς να τους το έχει επιβάλλει κανείς, έτσι ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ανανέωση μέσα στα συνδικαλιστικά όργανα. Αν αυτό είχε γίνει, σήμερα δεν θα εμφάνιζε αυτή την εικόνα ο αγροτικός συνδικαλισμός στην Ελλάδα.

Ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας είναι ο πρώτος που προχώρησε στην δημιουργία ενός συλλόγου φυτικής παραγωγής στο Δήμο και έχει εκλέξει τους εκλέκτορες του, τόσο στο δευτεροβάθμιο όσο και στο τριτοβάθμιο όργανο. Πρέπει να υπαχθούν και οι υπόλοιποι στο νέο νόμο για να φτιαχτεί το καταστατικό του νέου οργάνου, η ομοσπονδία Κρήτης και η συνομοσπονδία σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρέπει να γίνουν εκλογές, που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει. Βέβαια το κράτος το βολεύει και έχει δώσει παράταση και αναμένουνε την εξέλιξη της.

Όμως ο αγροτικός κόσμος εκτός της Ιεράπετρας και της Κρήτης δεν πίεσε στο βαθμό που έπρεπε να είχε πιέσει. Ίσως γιατί ήταν ευχαριστημένοι με την εκπροσώπηση τους. Σήμερα με το νέο νόμο 4015 έπρεπε να είχε δομηθεί ένα άλλο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ήρθαν οι πολλές δύσκολες ώρες εδώ και μήνες με τον αγροτικό κόσμο να βάλλεται και ο συνδικαλιστικός χώρος και τα υφιστάμενα συνδικαλιστικά όργανα φαίνεται ότι δεν είναι επάξια για να ανταποκριθούν στην κυβερνητική λαίλαπα».

 

Στο νέο χρόνο που έρχεται σε λίγες μέρες, ποιοι είναι οι αγώνες που πρέπει να δώσουν οι αγρότες;

  • Κατ’ αρχήν να ενώσουμε τον κλάδο μας για να έχουμε σωστή και αποτελεσματική διεκδίκηση.
  • Τα κόκκινα δάνεια που είναι η θηλιά στον αγροτικό κόσμο.
  • Να εξαιρεθούν οι αγρότες από την εφαρμογή τέλους επιτηδεύματος και να τηρούν βιβλία αυτοί που έχουν να πληρώσουν.
  • Διεκδίκηση από κοινοτικούς πόρους που αδρανούν.
  • Διασφάλιση της μεταφοράς των Κρητικών προϊόντων μας με νομοθετική ρύθμιση και αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας.
  • Το κόστος παραγωγής που η διόγκωση του μας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια.
  • Επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης χρήσης γεωργικής γης, εκκλησιαστικής και δημόσιας σε μικροκληρούχους, ακτήμονες, νέους αγρότες & νεοεισερχόμενους από άλλες εργασίες στο αγροτικό επάγγελμα.
  • Επίσπευση των πληρωμών που καθυστερούν αδικαιολόγητα του μέτρου 121 εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τους δικαιούχους αγρότες.
  • Δυνατότητα έκδοσης κάρτας ανεργίας και σε ασφαλισμένους ΟΓΑ, οι οποίοι, είτε δεν έχουν κλήρο, είτε από οικονομική δυσπραγία έχασαν τη γη τους.
  • Όπως ο τουριστικός κλάδος, βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, επεδίωξε και πέτυχε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, έτσι και εμείς, απαιτούμε να επανεξεταστεί το πάγια αίτημα του αγροτικού κλάδου, για παρόμοια μείωση σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα και πάγιο εξοπλισμό.
  • Πετρέλαιο τράνζιτ όπως στους αλιείς και στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων .
  • Επέκταση του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για όλο το 24ωρο και για όλους τους αγρότες.
  • Να προσαρμοστούν η αγοροπωλησίες αγροτικών προϊόντων στα νέα δεδομένα.
  • Δημιουργία ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου στην Κρήτη για όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Ήταν δύσκολη η πορεία της δημιουργίας ενός ενιαίου συλλόγου που να εκπροσωπείται όλος ο αγροτικός κόσμος φυτικής παραγωγής της περιοχής;

«Ήταν επιθυμία του κόσμου να υπάρξει ένας νέος ενιαίος αγροτικός σύλλογος. Ήρθε η νομοθεσία και το επέβαλε. Ξεκινήσαμε τέσσερις. Με ευθύνη του καθενός προστέθηκαν νέα πρόσωπα και φτάσαμε στους είκοσι δύο, ιδανικός αριθμός για να προχωρήσουμε στην ίδρυση συλλόγου. Εμείς δεν θέλαμε να κάνουμε άλλο ένα σύλλογο, αλλά να πείσουμε για ένα ενιαίο σύλλογο. Από εκεί άρχισαν νέες ζυμώσεις. Πέρασε ενάμιση χρόνος και στις 14 Δεκεμβρίου 2011 βγήκαμε στη κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» και είπαμε στον κόσμο ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, τα πιστεύω μας και τις σκέψεις μας πως πρέπει να είναι οργανωμένος ένας σύγχρονος σύλλογος ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα».

 

Ήταν ενωτικό το ξεκίνημα;

«Ήμασταν πολύ ενωμένοι και πολύ προβληματισμένοι ταυτόχρονα. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο. Στην ουσία ήταν ο ορισμός της ανατροπής. Υπήρχαν κατεστημένα που θα δυσκόλευαν αυτή την κίνηση. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε, πίστεψε σ’ αυτή την ιδέα και άρχισε να την στηρίζει με τις ιδέες του και με την συμμετοχή του. Δώσαμε πολλές μάχες   για να φτάσουμε στην δημιουργία ενός ενιαίου συλλόγου. Αυτό που έγινε στην Ιεράπετρα ήταν κατόρθωμα. Ήταν πανελλήνια πρώτη μετά την ψήφιση του νόμου 4015».

 

Η παραίτηση σας έπεσε σαν κεραυνός στην Ιεράπετρα. Γιατί παραιτηθήκατε;

«Στον κόσμο της Ιεράπετρας είχαμε πει «ή σωστοί ή καθόλου». Η δομή του συλλόγου που φτιάξαμε δίνει εξωστρέφεια και νέο αέρα στο συνδικαλισμό. Ο σύλλογος μας έγινε πρότυπο σε επίπεδο χώρας και ενώ εμείς πετυχαίναμε, νοοτροπίες παλιές έσπειραν ζιζάνια μέσα στο σύλλογο. Εγώ δεν πρεσβεύω το παρελθόν αλλά το μέλλον που επιζητά ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας στα συνδικαλιστικά όργανα».

Στην παραίτηση σας καταγγείλατε τη συμπεριφορά και την τακτική ορισμένων συναδέλφων σας στο διοικητικό συμβούλιο. Ποια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι;

«Αποκορύφωμα της τακτικής ορισμένων συναδέλφων του διοικητικού συμβουλίου και σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η στάση τους στο θέμα που έχει προκύψει με προβληματικούς σπόρους που διανεμήθηκαν στην περιοχή. Έκπληκτος, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και χωρίς να έχει συζητηθεί η στάση μας σε αυτό το θέμα αντιλήφθηκα ότι συνάδελφοι εμφανίζονται να μιλούν, είμαι βέβαιος χωρίς την θέληση τους, σαν «δικηγόροι» της εταιρείας, δίνοντας λανθασμένη εικόνα για την στάση του συλλόγου σε αυτό το θέμα, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται, δημιουργώντας αρνητικά σχόλια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά από πληθώρα τηλεφωνημάτων από θιγόμενους αγρότες, και παρά τις συνεχείς προσκλήσεις μου για την διενέργεια διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να καθοριστεί η θέση μας και η τακτική μας, δεν υπήρξε απαρτία για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, αντιθέτως υπήρξαν μονομερής ενέργειες εν αγνεία μου, κατά την άποψη μου λανθασμένες, πράγμα το οποίο είχα αναφέρει σε  κατ’ ιδίαν συνάντηση με πολλούς από τα μέλη του συμβουλίου. Σε απάντηση αυτών δέχτηκα προσωπική επίθεση από κάποια μέλη του συμβουλίου».

Φύγατε από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου σας όχι όμως από τον αγροτικό συνδικαλισμό;

«Παραμένω στο μετερίζι του αγώνα για τα δίκαια των αγροτών, εξάλλου η εκλογή μου σαν εκλέκτορας στο πανελλήνιο τριτοβάθμιο όργανο μου επιβάλει το να αγωνίζομαι με τους αγρότες για τους αγρότες και όχι για την καρέκλα. Όπως καταφέραμε στο πρωτοβάθμιο της Ιεράπετρας και κάναμε ανατροπή έτσι και με τον ίδιο τρόπο ενωτικά, μπορούμε να πετύχουμε πολλά στο δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των αγροτών. Θα είμαι μπροστάρης και σε αυτό. Καλό αγώνα».
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos