από αριστερά, Κορασίδης (ΟΠΕΚΕΠΕ), Ντόλιος (εισαγγελέας), Μαστοράκης (Δήμαρχος), Καρχιμάκης (υφυπουργός), Αναστασάκης (νομάρχης), Κουρής (ΥΠΑΑΤ), Γεωργόπουλος (αστ. Κρήτης), Παναγιωτάκης (Α.Δ. Λασιθίου)Με παρουσία πολύ περισσότερων υπηρεσιακών παραγόντων από τις αντίστοιχες προηγούμενες μαζώξεις, αλλά και πλήθους θυμωμένων πολιτών, έγινε το βράδυ της Δευτέρας (31/5) υπό τη προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Μιχάλη Καρχιμάκη, άλλη μια σύσκεψη για την αγροτική ασφάλεια στο νομό Λασιθίου, με κύριο βάρος, στα προβλήματα που προκαλούν τα τελευταία χρόνια, κτηνοτρόφοι στον ευρύτερο ορεινό όγκο της Θρυπτής και στις γεωργικές περιοχές της Ιεράπετρας. {jcomments on}

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του υφυπουργό, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Μόσχος Κορασίδης, ο υπεύθυνος κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του ΥΠ.Α.Α.Τ. Γιάννης Κουρής, η ηγεσία της αστυνομίας στη Κρήτη και στο νομό, ο διοικητής των Τ.Α.Ε., Αγροφυλακή, Νομίατρος, διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Νομάρχης Λασιθίου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ντόλιος, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων κ. Μπρόκος, ενώ συντόνισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανώλης Μαστοράκης.

Όλοι δέχτηκαν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, εξετάζοντας παράλληλα λύσεις στο πρόβλημα, για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και για τα καταγεγραμμένα ποίμνια που λυμαίνονται καταστρέφοντας γεωργικές εκτάσεις.

γεμάτη η αίθουσα του δημοτικού  συμβουλίου Ιεράπετρας, με θυμωμένους πολίτεςΒέβαια η μια τοποθέτηση της μιας υπηρεσίας αναιρούσε την άλλη, αλλά σε γενικές γραμμές όλοι συμφώνησαν ότι ένα μέτρο που θα πονέσει είναι η μείωση των επιδοτήσεων στους υπότροπους κτηνοτρόφους που προξενούν καταστροφές.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Μόσχος Κορασίδης, δεσμεύτηκε και μετά από αυτόν ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, ότι άμεσα θα αρχίσει να εφαρμόζεται η διαδικασία της πολλαπλής συμμόρφωσης δηλ. περικοπή των επιδοτήσεων σε όσους κτηνοτρόφους συμπεριφέρονται ασεβώς προς τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον.

Ακόμα για πολλοστή φορά τέθηκε το θέμα της φέρουσας ικανότητας του τόπου, ή αλλιώς, πόσα ζώα μπορεί να θρέψει μια περιοχή. Εκεί είχαμε προβλήματα αντισυνταγματικότητας, όμως ισχύει ο νόμος του 1954. Μελέτη όμως που να θέσει μέγιστους αριθμούς κατά περιοχή δεν έχει γίνει. Σήμερα υπολογίζεται ότι στον ορεινό όγκο της Θρυπτής και στους πρόποδες, διαβιούν περί τα 24.000 ζώα, αριθμός υπερβολικός.

ορίστε πως μου κατάντησαν τις καλλιέργειες μου, λέει ο Γιώργης Δρακάκης, κρατώντας και τα αποκόμματα των παραβόλων !Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία ενός μεγάλου σε ηλικία αγρότη, ο οποίος κρατούσε ένα πλακάτ με φωτογραφίες από τις ζημιές που έχουν προκαλέσει τα ζώα στις καλλιέργειες του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχω πλέον ένα πράσινο μήλο να δώσω στα εγγόνια μου, όσο και η «ενόχληση» των θεσμικών οργάνων όπως του εισαγγελέα όταν του έδωσε τα αποκόμματα από τα παράβολα που πλήρωσε ο άνθρωπος, άνευ αποτελέσματος.

Είναι πάντως λυπηρό το γεγονός ότι μαζεύτηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός, για να αποδείξει άλλη μια φορά την αναπηρία του, όπως είπε και ο πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας Νίκος Χριστοφακάκης, να βάλει σε τάξη ουσιαστικά έναν άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμα:
Νέα Αγροφυλακή: χαίρεται ο κλέφτης, κλαίει ο νοικοκύρης
Σύσκεψη στην Ιεράπετρα για την αγροτική ασφάλεια

Print Friendly, PDF & Email

Από manos