Xylella fastidiosa, εσπερίδα ενημέρωσης στον Άγιο Νικόλαο
Γκούμας, Στυλιανού, Ροδιτάκης

Από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε: δεν υπάρχει για την ώρα κρούσμα προσβολής ούτε ενός ελαιοδέντρου από Xylella fastidiosa στην Ελλάδα.

αυτό δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε, αντίθετα στα πλαίσια της ενημέρωσης, έγινε το βράδυ της Τρίτης (24/10), ενημερωτική, εκπαιδευτική, εσπερίδα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση όσων ηθέλησαν βεβαίως να μάθουν.

Η ενημέρωση περιελάμβανε τρεις κύριες ομιλίες παρουσιάσεις:

  • Xylella fastidiosa: Οδικός Χάρτης Ενεργειών ανά εμπλεκόμενο φορέα στην  Περιφέρεια Κρήτης” & οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης. Ευγ. Στυλιανού, Γεωπόνος MSc, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ
  • Xylella fastidiosa: Χθες, Σήμερα, Αύριο” Δρ. Δημήτριος Γκούμας,  Καθηγητής Φυτοπαθολογίας – Βακτηριολογίας, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • Έντομα-φορείς του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa Δρ. Εμμ. Ροδιτάκης Ερευνητής Εντομολόγος, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Xylella fastidiosa, εσπερίδα ενημέρωσης στον Άγιο Νικόλαο
θα πρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή

Και οι τρεις επιστήμονες ενημέρωσαν από την επιστημονική τους οπτική, τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, σε Ιταλία κυρίως, αλλά και στην Ισπανία και στη Γαλλία, τι είναι το βακτήριο Xylella fastidiosa, τι ζημιά προκαλεί στις ελιές κυρίως στην Ευρώπη και πως μεταφέρεται και μεταδίδεται.

Οι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από το βακτήριο, χάνοντας ελαιώνες και δεκάδες χιλιάδες δένδρα. Λόγω καθυστερημένης αντίδρασης, λόγω έλλειψης πρότερης γνώσης, αλλά λόγω και της παρέμβασης διαφόρων κυκλωμάτων η ζημιά είναι τεράστια.

Το συγκεκριμένο βακτήριο, που μεταδίδεται με έντομα από τη μολυσμένη, εν προκειμένω ελιά, στην υγιή, φράσσει το σύστημα που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο δένδρο με αποτέλεσμα αυτό να ξεραίνεται. Στις ΗΠΑ η Xylella fastidiosa προκάλεσε κυρίως ζημιές στα αμπέλια, στην Ευρώπη κυρίως στις ελιές.

Xylella fastidiosa, εσπερίδα ενημέρωσης στον Άγιο Νικόλαο
το καταστροφικό αποτέλεσμα στην ελιά

Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ανιχνευτεί κρούσμα παρά τους ελέγχους που γίνονται είτε στο εργαστήριο του ΤΕΙ στη Κρήτη, είστε στο Μπενάκειο φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, αλλά όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί.

Δυστυχώς, από τη συζήτηση μετά με ειδικούς του χώρου, βγήκε το συμπέρασμα ότι ο έλεγχος στα φυτά που εισάγονται στην Ελλάδα δεν είναι σοβαρός και σαφής. Και αυτό γίνεται κυρίως από τις δύο πύλες εισόδου, τη Πάτρα και το Ηράκλειο και τον τελευταίο καιρό στην αγορά του Ηρακλείου έχουν εμφανιστεί πάμφθηνα φυτά προέλευσης Ευρώπης ή και από ποιο μακριά, με αμφίβολο έλεγχο. Οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να εισαχθεί ένα φυτό μολυσμένο. Ακόμα ελοχεύει η πιθανότητα να μεταφερθούν έντομα λόγου χάριν από την Ιταλία μέσω αεροπορικών πτήσεων.

Οι τρεις ειδικοί έκαναν έκκληση να υπάρξει ενημέρωση ει δυνατόν σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς, με φωτογραφίες του αποτελέσματος προσβολής και πως, ποια θα πρέπει να είναι η άμεση αντίδραση, ενημέρωση των αρμοδίων. Και βέβαια ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση. Διότι, δυστυχώς, έχουμε ακούσει ότι σε περιοχές όπως η Μεσσαρά κάποιοι προτρέπουν ελαιοκαλλιεργητές να αποθηκεύσουν, άρα να αγοράσουν, φυτοφάρμακα για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα …!!!!

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην δούμε τέτοιο κρούσμα στη Κρήτη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos