Οι Παναγίες του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Ημερολόγιο του 2017

Οι Παναγίες του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Ημερολόγιο του 2017

Οι Παναγίες του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης, Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών

Στις Παναγίες του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών” είναι αφιερωμένο το επιτραπέζιο ημερολόγιο που εξέδωσε το Μουσείο για το έτος 2017.

Τις σελίδες του κοσμούν εικόνες της Οδηγήτριας, της  Φλεγόμενης Βάτου, της Γλυκοφιλούσας, της Καρδιώτισσας,  της Δεομένης… Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται λεπτομέρεια από χρυσοκέντητο επιμανίκιο και παράσταση από ξύλινο αρτοφόριο.

Η Θεοτόκος, η εμβληματική και αγαπημένη μορφή της χριστιανικής πίστης, κατέχει ιδιαίτερη θέση τόσο στην ορθόδοξη εικονογραφία όσο γενικότερα και στη χριστιανική τέχνη. Αμέτρητοι οι ποιητές που την ύμνησαν, αμέτρητοι κι οι ζωγράφοι που μόχθησαν να φιλοτεχνήσουν τη θεία μορφή Της. Η Παναγιά! Η Θεοτόκος, η Κεχαριτωμένη, η Ελπίς των Απελπισμένων…

Οι εικόνες του φετινού ημερολογίου καλύπτουν μια μακρά περίοδο της χριστιανικής τέχνης που άνθησε στην Κρήτη. Μέσα από αυτές αναδεικνύονται τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά της κάθε εποχής, οι τάσεις που κυριάρχησαν, οι συνθήκες που οδήγησαν στην Κρητική Αναγέννηση, η παρακμή της περίφημης Κρητικής Σχολής…

Το ημερολόγιο διατίθεται από το εκθετήριο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης που στεγάζεται στο καθολικό της παλαιάς Μονής της Αγίας Αικατερίνης, στην ομώνυμη πλατεία του Ηρακλείου. Στον ίδιο χώρο διατίθενται, επίσης, οι καλαίσθητες χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες του Μουσείου.

Το Μουσείο στο Facebook

Print Friendly

You may also like...

%d bloggers like this: