Άντε Γεια…το καφενείο η Ελλάς
Άντε Γεια…το καφενείο η Ελλάς

Την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, τρίτη μέρα του φεστιβάλ, στην κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» η Θεατρική σκηνή «Τέχνες Γιαμπουδάκη» Άδελε παρουσίασε το έργο του Νίκου Σκεπετζή «Άντε Γεια…το καφενείο η Ελλάς».

Το έργο αναδεικνύει σε μεγάλο μέρος του το Κρητικό γλωσσικό ιδίωμα με λαϊκές φράσεις που επικρατούν και σήμερα σε μεγάλο μέρος της Κρητικής υπαίθρου.

Την σκηνοθεσία, αφίσα και πρόγραμμα επιμελήθηκε η Χρυσούλα Σκεπετζή, τα γραφικά αφίσας και προγράμματος Jaana Albri, την κατασκευή των σκηνικών ο Παντελής Καραδάκης με την θεατρική ομάδα και τον ήχο – φωτισμό ο Στέλιος Πιστογιαννάκης.

Η διακωμώδηση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι πράγματι για γέλια. Τα κλάματα έχουν σωθεί. Και, βέβαια, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης – που όμως είναι ένα πιστό δείγμα της δείγμα της κοινωνίας μας. Οι οικογένειες, οι φατρίες, οι ίντριγκες, οι εξαρτήσεις, οι πολιτικές, οι ματαιοδοξίες, οι πονηριές…Αυτό είμαστε;

Τα θεμέλια της οικογένειας και της «μικρής Βουλής των Ελλήνων», όπως ονομάζεται το καφενείο στην παράσταση, δείχνουν να τρίζουν, σε μια κοινωνία που παραπαίει που αγωνιά αναζητώντας καινούργιους τρόπους επικοινωνίας, συντροφικότητας και έκφρασης.

Το 1977 συστάθηκε το θεατρικό εργαστήρι του πολιτιστικού Συλλόγου Άδελε-Αγ. Παρασκευής. Από τότε η ιστορία και η αίγλη του συλλόγου πήραν άλλη διάσταση. Ο σύλλογος έγινε γνωστός ακόμη και εκτός Κρήτης. Το θέατρο έγινε αναπόσπαστο και ίσως το πιο αγαπητό κομμάτι του.

Δεκάδες άνθρωποι ασχολήθηκαν, δεκάδες ερασιτέχνες υποδύθηκαν σαν επαγγελματίες θεατρικούς ρόλους. Δεκάδες συνεργασίες δημιουργήθηκαν με τους πιο αξιόλογους του χώρου συγγραφείς, μουσικούς, ηθοποιούς, τεχνικούς…

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos