Έκθεση Ελιάνας Ναούμ
από τα εγκαίνια της έκθεσης στη δημοτική πινακοθήκη

Άρωμα Πόλης στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου. Την Τετάρτη (28/11), έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης της Ελιάνας Ναούμ, “Εις την Πόλιν“, μιας έκθεσης που απεικονίζει με νοσταλγία τα παιδιά χρόνια της καλλιτέχνιδος,

η οποία έζησε στη πόλη μέχρι τα 23 της και στη συνέχεια ήρθε στην Ελλάδα.

Σπούδασε στο Ζάππειο Τεχνικό Λύκειο και στη συνέχεια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Κωνσταντινούπολης.

Από το 1990 ζει στην Ελλάδα, ενώ στα 1992 δημιούργησε το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι στα Μάλια. Η πρώτη της έκθεση έγινε το 1992 στο Ηράκλειο.

Έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές εκθέσεις όπως στην έκθεση για τα 550 χρόνια από την ίδρυση της Μεγάλης του Γένους Σχολής, στο Παλαιό Φάληρο το 2004.

Όπως μας είπε η κυρία Ναούμ, μπορεί να πήραν την πόλη αλλά όχι της ψυχή της. Αυτή δεν μπορεί να την πάρει κανείς. Θα ζει αιώνια μέσα μας. Μέσα από τους πίνακες, εκφράζονται τα βιώματα της ίδιας τα οποία θέλει να μοιραστεί με τον θεατή. Για να δείξει το τότε και το τώρα.

Έκθεση Ελιάνας Ναούμ
Ζαχαρενάκη, Ναούμ

Όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων κ. Ζαχαρενάκη, «Η Ναούµ αν και ενδιαφέρεται γενικά για τις οπτικές εντυπώσεις του φωτός και του χρώµατος δεν την αφήνει αδιάφορη η ποιότητα της κίνησης του ανθρώπινου σώµατος και η δοµική συγγένεια ανάµεσα στην κίνηση και την ένταση της φιγούρας σε σχέση µε την εικόνα σαν σύνολο. Οι επιφάνειες της πλούσιες σε χρωµατικές κλίµακες αποκτούν µια ανεξάρτητη υπόσταση ενώ προσφέρουν αµφίβολη αίσθηση του χώρου. Στους πίνακες της Ναούµ βρίσκει ο παρατηρητής το παιχνίδισµα του φωτός και της σκιάς ενώ τα χρωµατικά µοτίβα προκαλούν συναισθήµατα ροµαντισµού και αναζητήσεις µέσα στις αναµνήσεις άλλων εποχών. Τα θέµατα της είναι ερευνητικά και τρυφερά µαζί µε εξαιρετικά προηγµένη αίσθηση της σύνθεσης και των τονικών αξιών

Podcasts:
Ακούστε τη συνέντευξη της κυρίας Ναούμ στον 104.4 Fm

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση, του Συλλόγου Μικρασιατών & Ποντίων Μεραμπέλου, του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι και από 5 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ. Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου απέναντι από το Ταχυδρομείο.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos