«Έχεις βάλει την αδελφή σου, τη μάνα σου, τη γιαγιά σου, τη θεία σου και την κόρη σου σε ένα αυτοκίνητο να πάτε στη Σητεία, και γκρεμίζεστε και σκοτώνεστε όλοι και δυστυχώς μένεις ζωντανός εσύ. Όχι μόνο μένεις ζωντανός αλλά είσαι και ο υπαίτιος, εσύ οδηγούσες το αυτοκίνητο, εσύ έκανες την ατζαμοσύνη, εσύ είχες πιει λίγο παραπάνω. Τι άλλο θέλει ένας άνθρωπος για να τσακιστεί, για να δακρύσει? Αν δεν τα καταφέρεις να δακρύσεις όταν τα σκεφτείς όλα αυτά, καλύτερα, μην κλαις, ξέχαστα, τίποτα δεν έγινε!»
(ο Ν.Κ. όπως ακούγεται στην ταινία «Ένας Κόσμος Φτιαγμένος από Δάκρυα», απαντώντας στην ερώτηση: «Μπορείς να με κάνεις να δακρύσω?»)

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης, οι καλλιτέχνες Ιωάννα Δελφίνο, Κρίστη Μέγγου και ¶γγελος Σπάρταλης και ο ιστορικός τέχνης Μάνος Δούκας, διοργανώνουν την ομαδική έκθεση video και ζωγραφικής με τίτλο «Ένας Κόσμος Φτιαγμένος από Δάκρυα». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη στις 21:00

Διάρκεια έκθεσης : 12-23 Oκτωβρίου ωράριο λειτουργίας : 10:00-14:00 & 18:00-21:00.
Η προβολή της ομώνυμης ταινίας («Ένας Κόσμος Φτιαγμένος από Δάκρυα», κωμωδία, 60 λεπτά, miniDV, έγχρωμη, γλώσσα: Ελληνικά, υπότιτλοι: Αγγλικά) θα γίνει στην Δημοτική Πινακοθήκη την ημέρα των εγκαινίων στις 22:30. Τις υπόλοιπες μέρες η ταινία θα προάλλεται στις 11:00 και στις 13:00 το μεσημέρι και στις 18:30 και στις 20:00 το απόγευμα.
Ο Μάνος Δούκας, ιστορικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, σημειώνει: «Η ιδέα για την έκθεση προήλθε από την απολαυστική ομώνυμη 60λεπτη ταινία του ¶γγελου Σπάρταλη, που δίκαια προκάλσε αίσθηση στο περσινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Η Κρίστη Μέγγου, η Ιωάννα Δελφίνο, και ο ίδιος ο Σπάρταλης προσθέτουν μια σειρά από ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, αναψηλαφώντας πτυχές της περί δακρύων προβληματικής, αλλά σε καμιά περίπτωση με στενούς προγραμματκούς περιορισμούς. Αυστηρή θεματική συνοχή δεν υπάρχει, κι ούτε θαΆ ταν προϋπόθεση μιας ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής συνεύρεσης. Συνολικά συντίθεται κι εκτίθεται ένας διάλογος ανάμεσα σε ΅νέαΆ και παραδοσιακά μέσα, στην ιστορία και το παρόν της τέχνης, στο συγκεκριμένο και τη μταφορά, στις προσωπικές μνήμες και την κατά περίπτωση εκφορά τους.»

Ειδικά για την ταινία αναφέρει:
«Ο καλοπροαίρετος μαέστρος-προβοκάτορας διευθύνει αόρατα το καστ και μοντάρει εξαιρετικά τούτο το ΅ανακριτικόΆ ντοκιμαντέρ. Ενδιάμεσα παρεμβάλλει καρτούν ιστορίες με πρωταγωνιστή το περιπλανώμενο ΅Μάτι που ΔακρύζειΆ: συναντά κανίβαλους βασισμένους σε φιγούρες του Basquiat και γλιτώνει απειλώντας τους με την ανάγνωση …γερμανικής ποίησης (του ρομαντικού Hoelderlin) – με τη σειρά του θα υποκύψει μπροστά στην ίδια ακριβώς απειλή όταν θα την εστομίσουν τα ΅ευγενικά UΦΟΆ και θα γίνει ΅πειραματόζωοΆ στις ακτίνες τους – παρακάτω θα συναντήσει τον Van Gogh και θα του αποκαταστήσει την πίστη στη ζωγραφική… Και ακόμα: μάγισσες του Goya κείτονται τρομαχτικά σε νοσοκομειακές κλίνες, ένας νεκρός λαγός ξεπηδάει από την κατσαρλα με το στιφάδο και τρέχει σαν τον ΅τρελό λαγόΆ του Μίλτου Σαχτούρη… Εν ολίγοις, ένα ντελίριο, που μας κάνει να σκεφτούμε τους ιστορικούς πρωτοπόρους του animation, τον Μποστ, τον David Lynch του Ά70 (΅The GrandmotherΆ και ΅EraserheadΆ), ίσως και τους Monty Python. Δικαιολογημένα ο Μάνος Στεφανίδης χαρακτηρίει τον τρόπο του καλλιτέχνη ΅μεθοδευμένα αναρχικόΆ. Σάμπως τέτοια δεν ήταν η αναρχία των Ντανταϊστών; Όπως με εκείνους, έτσι και με τον Σπάρταλη, υπάρχει μπόλικη οδύνη στα θεμέλια, αλλΆ ακόμα περισσότερη ελπίδα…»

Οι διοργανωτές, με την πίστη ότι ποτέ άλλοτε δεν είναι περισσότερο επίκαιρη η τέχνη από ότι σε προεκλογικές περιόδους, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε αυτή την έκθεση.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 694 633 0778 (Κρίστη Μέγγου)
και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις
www.filmfestival.gr/2005/index.php?page=filmdetails&ln=gr&box=greekl&id=248

και
www.spartalis.gr/cfiles/paint/single127.htm

Print Friendly, PDF & Email

Από manos