Ένας Σουλτάνος στο ΠαλέρμοΒρισκόμαστε στο έτος 1153. Οι Νορμανδοί έχουν καταλάβει τη Σικελία, αλλά στο νησί και την Αυλή κυριαρχεί ο αραβικός πολιτισμός. Το μυθιστόρημα του πολυτάλαντου Τάρικ Αλι, τέταρτο μέρος της πενταλογίας του με θέμα το Ισλάμ, τοποθετείται στο μεσαιωνικό Παλέρμο, μια μουσουλμανική πολιτεία που ανταγωνίζεται σε μέγεθος και λάμψη τη Βαγδάτη και την Κόρδοβα.
 
 
Ο σουλτάνος Ρουτζάρι (βασιλιάς Ρογήρος) περιστοιχίζεται από Μουσουλμάνους λόγιους, πολλές παλλακίδες και έναν διοικητικό μηχανισμό του οποίου προΐστανται προικισμένοι ευνούχοι.
 
Ο Τάρικ Αλι σκιαγραφεί τη ζωή και τους έρωτες του χαρτογράφου του Μεσαίωνα Μουχάμμαντ αλ-Ιντρισί. Διχασμένος ανάμεσα στη στενή φιλία του με τον Σουλτάνο και τους φίλους του, οι οποίοι εγκαταλείπουν το νησί ή προετοιμάζουν εξέγερση κατά της νορμανδικής κυριαρχίας, ο Ιντρισί αναζητά προσωρινή παρηγοριά στο χαρέμι. Εντούτοις, η συναναστροφή του με τους απλούς ανθρώπους του Νότο και της Κατάνης, καθώς και με τον Έμπιστο, αναστατώνει τη συνείδησή του.
 
Το μυθιστόρημα «Ένας Σουλτάνος στο Παλέρμο»  είναι ένα μυθιστόρημα όπου η περηφάνια, η πλεονεξία και η λαγνεία ανακατεύονται με την αντίσταση και την αρχοντιά. Απηχεί ένα παρελθόν που εξακολουθεί να παραμένει ισχυρό ακόμα και σήμερα.
 
Το βιβλίο «Ένας Σουλτάνος στο Παλέρμο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγρα. Η μετάφραση είναι της Παλμύρας Ισμυρίδου.
 
Τάρικ Αλι
Ο Τάρικ Αλι δεν είναι μονάχα ένας συγγραφέας. Είναι ποιτικός σχολιαστής και κινηματογραφιστής. Έχει συγγράψει περισσότερα από δώδεκα βιβλία που αφορούν την παγκόσμια ιστορία, την πολιτική, το θέατρο και τον κινηματογράφο.
 
Το πρώτο του μυθιστόρημα με θέμα το Ισλάμ «Στον ίσκιο της ροδιάς» τιμήθηκε με το βραβείο Αρχιεπισκόπου Σαν Κλεμέντε του Ινστιτούτου Ροζαλία ντε Κάστρο για το Καλύτερο Ξενόγλωσσο Μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε στην Ισπανία το 1994. Είναι ένας από τους εκδότες του περιοδικού New Left Review.
 
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
  • Στον ίσκιο της ροδιάς (εκδόσεις Αγρα)
  • Η πέτρινη γυναίκα (εκδόσεις Αγρα)
  • Η σύγκρουση των φονταμενταλισμών – Σταυροφορίες (εκδόσεις Αγρα)
  • Τζιχάντ και νεωτερικότητα (εκδόσεις Αγρα)
  • Ο Μπους στη Βαβυλώνα – Η νέα αποικιοποίηση του Ιράκ(εκδόσεις Αγρα)
  • Το βιβλίο του Σαλαντίν (εκδόσεις Αγκυρα)

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Εκδόσεις Αγρα

 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos