Ένα αρχαίο θέατρο βγαίνει στο φως, ημερίδα στην Ιεράπετρα
το αρχαίο θέατρο της Ιεράπετρας

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα “Ένα αρχαίο θέατρο βγαίνει στο φως” πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στον Δήμο Ιεράπετρας στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Ιεράπετρας

με το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και πλήθους κόσμου, ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και η κα. Χρύσα Σοφιανού, Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου αναφέρθηκαν στο  αρχαίο θέατρο της Ιεράπετρας, σχολιάζοντας ζητήματα αρχιτεκτονικής και αναπτύσσοντας γενικότερα θέματα που αφορούν το κορυφαίο είδος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, το αρχαίο θέατρο.

Ένα αρχαίο θέατρο βγαίνει στο φως, ημερίδα στην Ιεράπετρα
από την εκδήλωση, Σοφιανού, Μπένος, Καλαντζάκης, Πετράκη

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κος. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, κα. Πελαγία Πετράκη, αναφερόμενοι επιγραμματικά μεταξύ άλλων στη σημασία της διαφύλαξης και ανάδειξης των  αρχαιολογικών μνημείων ενός τόπου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, αφού πρώτιστα ευχαρίστησε τον κ. Μπένο και την κα. Σοφιανού για την επίσκεψή τους στην Ιεράπετρα και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση:

«Η Ιεράπετρα ένας τόπος προικισμένος από την ιστορία, όπως αποδεικνύουν καθημερινά τα αρχαιολογικά μνημεία που στέκουν επιβλητικά μάρτυρες εποχών, πολιτισμών και επιρροών σε κάθε σημείο αυτού του τόπου, ένας τόπος με πλούσια ιστορική πορεία  και σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα αγκαλιάζει ένα ακόμη σπουδαίο μνημείο της, σημείο αναφοράς της ιστορικής και αρχαιολογικής της κληρονομίας, το αρχαίο θέατρο.

Με τις ανασκαφικές εργασίες να έχουν προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια υπό την επίβλεψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και με τη συμμετοχή και εθελοντών, το αρχαίο θέατρο βγαίνει στο φως, αποκαλύπτοντας μας πολύτιμα ιστορικά στοιχεία της αρχαίας Ιεράπυτνας.

Πρωταγωνιστής της διοργάνωσης και επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων μας, το αρχαίο θέατρο αποτελεί για τον Δήμο Ιεράπετρας ένα σημαντικό μνημείο, σημείο άνθισης της πολιτιστικής και πνευματικής δημιουργίας της Ιεράπετρας των προγενέστερων εποχών που ως Δήμος δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε και με κάθε γόνιμο τρόπο να αναδείξουμε» τόνισε ο  κ. Καλαντζάκης  υπογραμμίζοντας ότι η Ιεράπετρα διαθέτει εξαιρετικό ιστορικό πλούτο και αποτελεί ευθύνη και καθήκον όλων  η ανάδειξη και η διαφύλαξή του.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos