ΙεράπετραΔύο νέα έργα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου ανακοίνωσε ο δήμος Ιεράπετρας. Το πρώτο αφορά την κατακύρωση του έργου «Κατασκευή κρηπιδώματος προστασίας νότιου τοίχου και βελτίωση θεμελίωσης Φρουρίου Καλέ Ιεράπετρας» και το δεύτερο την έγκριση διάθεσης πίστωσης για το έργο «Ανάδειξη του Ανάδειξη του ΒυζαντινούΤείχους και συντήρηση – αποκατάσταση των Οθωμανικών κρηνών στην Κάτω Μερά Ιεράπετρας»
 
Αναλυτικά οι δύο ανακοινώσεις
 
1. Κατακύρωση του έργου «Κατασκευή κρηπιδώματος προστασίας νότιου τοίχου & βελτίωση θεμελίωσης Φρουρίου Καλέ Ιεράπετρας»
 
Με τη με αριθμό προτ. ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/93802/3681/19-10-2006 Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων, εγκρίθηκε το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου του θέματος, συνολικής δαπάνης 790.000,00 ευρώ. Η εκτέλεση του έργου κατακυρώθηκε στην εργοληπτική επιχείρηση ΣΥΝ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ, που υπέβαλε τη βέλτιστη προσφορά με μέση έκπτωση 5,27% επί των τιμών του τιμολογίου της Μελέτης. Οι σχετικές εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης . Ολοκληρώνεται έτσι μ« τον καλύτερο τρόπο η προσπάθεια στην οποία πρωτοστάτησε ο Δήμος μας, συνεργαζόμενος με τη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Περιφέρεια Κρήτης, για τη διάσωση του ισορικού αυτού μνημείου της πόλης μας, το οποίο, όπως είναι γνωστό, αντιμετωπίζει σοβαρότατους κινδύνους ποιο απειλούν την ίδια την ύπαρξη του.
 
2. Έγκριση διάθεσης πίστωσης για το έργο «Ανάδειξη του Ανάδειξη του Βυζαντινού – Τείχους και συντήρηση – αποκατάσταση των Οθωμανικών κρηνών στην Κάτω Μερά Ιεράπετρας»
 
Με τη με αριθμέ πρωτ. 7509/24-10-2006 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσάκα εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 245.000,00 ευρώ, εκ των οποίων τα 145.000,00 ευρώ θα διατεθούν γι« την ανάδειξη του Βυζαντινού τείχους στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Ιεράπετρα και τα 100.000,00 ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση των Οθωμανικών κρηνών στην Ιεράπετρα (στο Τζαμί και κοντά στο ΙΚΑ). Το έργο θα εκτελεστεί υπό την επίβλψη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με την οποία ο Δήμος θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση για το σκοπό αυτό. Υλοποιείται έτσι μια ακόμη προσπάθεια του Δήμου για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos