Ένα από τα χορευτικά

έρπε και γέγαθι μολπά

(έλα να ευχαριστηθείς με τραγούδια και χορούς)
Ήχοι και εικόνες μια άλλης εποχής, εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής, (18/8), στην αγορά της αρχαίας Λατούς, λες και ξάφνου ο χρόνος πήγε μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω και η πόλη ξαναζωντάνεψε, εορτάζοντας. Λίγο πιο κει, από την ανατολή το φεγγάρι πλήρες, οι καιρικές συνθήκες άψογες και ο κόσμος πολύς. Όποιος είπε ότι οι εκτός της σημερινής μοντέρνας λογικής προσπάθειες δεν επιβραβεύονται, ας το σκεφτεί ξανά. Γιατί οι πάνω από 400 ακροατές που ανέβηκαν στην αρχαία Λατώ, δείχνουν ότι η κληρονομιά μας, βρίσκεται εντός μας και είναι αποδεκτή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την απαγγελία αποσπάσματος από την επιγραφή της συνθήκης μεταξύ Λατίων και Ολουντίων, για να μπει στη συνέχεια στη σκηνή με κοχύλια και κρουστά το μουσικό σύνολο ΛύρΑυλος, μαζί με τις χορεύτριες της σχολής Μπαλέτου και σύγχρονου χορού Σοφίας Μαυροφόρου.
Στη συνέχεια το μουσικό σύνολο, ερμήνευσε αρχαία μουσικά κομμάτια, άλλα σωζόμενα, άλλα σύγχρονες συνθέσεις, όλα με αρχαία όργανα όπως, λύρα, αυλούς, κρουστά και φωνές. Δεν έλλειψε όμως και η αναφορά στο σήμερα, με κομμάτια από τη Μακεδονία, τη Σμύρνη και τη Κρήτη.

Απαγγελία της συνθήκης

έρπε και γέγαθι μολπά

Ο επικεφαλής του ΛύρΑυλου, Παναγιώτης Στέφος, λίγο πριν το τέλος της συναυλίας, παρουσίασε στο κοινό ορισμένα από εκείνα τα όργανα που μας έρχονται από τότε, έχοντας επηρεάσει τη σύγχρονη ελληνική αλλά και παγκόσμια μουσική.

Τα κοστούμια σχεδίασε η διάσημη ελληνίδα ενδυματολόγος Ανδριανή Νεοφύτου, ενώ η εκδήλωση εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τη Πανσέληνο 2008.

Οργανωτές: η ΚΔ εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς.

ΛύρΑυλος

έρπε και γέγαθι μολπά
Print Friendly, PDF & Email
Η αγορά

Λατώ

Η ΚΔ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κριτσάς οργανώνουν στις 17/8/08, ώρα 8.00 μ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο Λατούς εκδήλωση με τίτλο «έρπε και γέγασι μολπά»» με το Σύνολο «Λύραυλος».
Οι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην επιβλητική «αγορά» της αρχαίας Λατούς μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στην αρχαία ελληνική μουσική.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos