Η ζωή με τον ΣικελιανόΠλήρης ημερών, σε ηλικία 105 χρόνων, έσβησε τα ξημερώματα της Παρασκευής (25.5) στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλεύονταν, η αγαπημένη σύζυγος του μεγάλου μας οιητή Αγγελου Σικελιανού, Αννα Σικελιανού. Η κηδεία της θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα , στις 14:30 το μεσημέρι στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.

 
Η Αννα Σικλιανού ήταν η δεύτερη σύζυγος του Αγγελου Σικελιανού. Με τον ποιητή γνωρίστηκε το 1938. Τότε ήταν ακόμη παντρεμένη με τον γιατρό Γεώργιο Καραμάνη. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύεται τον Σικελιανό. Θα ζήσουν μαζί 11 χρόνια. Μετά το θάνατο του Αγγελου Σικελιανού θα αφιερώσει τη ζωή της στη μνήμη και το έργο του ποιητή.
 
Έγραψε δύο βιβλία: «Ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός» και «Η ζωή με τον Σικελιανό».
 
 Μηνύματα για την απώλεια της Αννας Σικελιανού απέστειλαν η πολιτική ηγεσία:  
 
«Η Αννα Σικελιανού, διακριτικά, ευγενικά, εφΆ όρου ζωής και επίμονα, αλλά ποτέ πιεστικά, έξω από τα φώτα που αλοιώνουν το έργο, αλλά και με διαρκή φροντίδα να μην ξεχαστεί αυτό το έργο, υπεράσπισε τη μνήμη του συζύγου της Αγγελου Σικελιανού, ενός από τους σπουδαιότερους λυρικούς ποιητές, που είχε η Ελλάδα τον 20ο αιώνα. Το ότι η Αννα Σικελιανού υπήρξε η μούσα του μεγάλου ποιητή για όλη την ριμη ζωή του είναι κάτι που αφορά μόνο τους δυο τους. Το ότι υπήρξε, όμως, η μούσα του και όταν ο ποιητής δεν ήταν πια εκεί, μας αφορά όλους. Η ζωή της Αννας Σικελιανού υπήρξε ένα μάθημα γενναιοδωρίας. Τώρα που δεν είναι ανάμεσά μας, πέφτει στους δικούς μας ώμους η φροντίδα για το μεγλο έργο» αναφέρει σε μήνυμα ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.
 
Τη θλίψη της για το θάνατο της Αννας Σικελιανού εξέφρασε και η Γ.Γ. του ΚΚΕ  Αλέκα Παπαρήγα. «Η Αννα Σικελιαού αφιέρωσε τη ζωή της για να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη και το έργο του ποιητή Αγγελου Σικελιανού, που διαδραμάτισε μείζονα ρόλο στην πνευματική ανάταση του λαού» ανέφερε η κα. Παπαρήγα.
 
 
γράφει η: Βίκυ Αγγελοπούλου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos