Αγριόμαντρα θεία λειτουργία στο ασκητήριο
η θεία λειτουργία

Το Σάββατο (30/7), έγινε η δεύτερη λειτουργία στο ασκητήριο στην Αγριόμαντρα. Η πρώτη λειτουργία έγινε έναν χρόνο και κάτι πριν, δηλ, 18 Ιουλίου του 2015. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν, πιστοί που έφτασαν μέσω του δρόμου και άλλοι μέσω θαλάσσης, παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία. Λειτούργησαν ο παπά Μανώλης Φρυσαλάκης και ο πρόσφατα χειροτονηθείς διάκος, Γεώργιος Μονιός.

Ο σπηλαιώδης ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, βρίσκεται στο βόρειο βραχώδες τείχος του ομώνυμου φαραγγιού που κατηφορίζει από την κορυφή του λόφου Χαλέπα και καταλήγει σε ένα μικρό κλειστό φυσικό λιμανάκι, με καθαρά και καταγάλανα νερά, στην ακτογραμμή του λόφου Χαλέπα, ανατολικά του κόλπου του Μεραμπέλλου.

Από την Ρωμαϊκή περίοδο έως και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Αγριόμαντρα ήταν ένα από τα δύο λιμάνια του Καβουσού. Από εκεί εξαγόταν λάδι, χαρούπια, κρασί, πυρήνα και ντόπια προϊόντα. Η μεταφορά τους γινόταν με αραμπά μέσα από ένα κακοτράχαλο οφιοειδές καλντερίμι που ανηφορίζει από την παραλία και την νότια πλευρά του φαραγγιού και συνδέεται στην κορυφή με χωματόδρομο που οδηγεί στο χωριό.

Μετά το τέλος της λειτουργίας, όσοι βρέθηκαν εκεί κατηφόρισαν προς τη παραλία, για μπάνιο και φαγητό, όπως έκαναν για χρόνια οι παππούδες τους, που ζούσαν στη περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι, κάποτε υπήρχαν μόνο οι θαλάσσιοι δρόμοι, μαζί με τα μονοπάτια για τα υποζύγια.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos