Αμάλθεια, κυκλοφορία νέου τεύχους
Το τεύχος είναι τετραπλό και έχει αριθμό 188-191

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Αμάλθεια, το οποίο εκδίδει η  Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Το τεύχος είναι τετραπλό και έχει αριθμό 188-191. Το περιοδικό διανύει το 48ο έτος συνεχούς κυκλοφορίας.

Στις «επισημάνσεις», όπως πάντα, περιλάβαμε νέους αλλά και καταξιωμένους ποιητές:. Ανθολογήθηκαν: Παλαμάς, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης, Παπαδόπουλος, Τουμανίδης, Δημάκης, Ντίλαν, Γκανάς, Παλατινή Ανθολογία κ.α. Στην ίδια ενότητα γίνονται ή επιλέγονται σχόλια κοινωνικού προβληματισμού. Μικρά σχόλια σε ειδήσεις θετικού προσανατολισμού, οι οποίες συνήθως περνάνε απαρατήρητές στον κυκεώνα των ειδήσεων της υπερβολής και των σκοπιμοτήτων. Στην ίδια ενότητα γίνεται και μια μικρή αναφορά στον Νίκο Κούνδουρο που χάσαμε πριν από λίγο καιρό.

Στις συνεντεύξεις του τεύχους φιλοξενούνται ο διακεκριμένος ζωγράφος Ρουσσέτος Παναγιωτάκης καθώς και ο ιδρυτής του νέου μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Κριτσά, Γιώργος Αφορδακός.

Στις «βιβλιοδιαδρομές» παρουσιάζονται μια σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, τα πρακτικά του Συνεδρίου για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, οι «Εύθυμες Κρητικές Ιστορίες» του Αριστοφάνη Χουρδάκη και η τελευταία ποιητική συλλογή του Θεόδωρου Βουτυράκη.

Λόγω των 60 χρόνων από τον θάνατο του Ν. Καζαντζάκη, το 2017, το περιοδικό που δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το γεγονός, αφιέρωσε γι’ αυτό μερικά άρθρα με στόχο να φωτιστούν κάποιες πλευρές λιγότερο προβεβλημένες σχετικά με τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού αλλά και παγκόσμιου συγγραφέα, όπως τα  «Καθημερινά στιγμιότυπα από τη ζωή του Ν. Καζαντζάκη», «Καζαντζάκης και Σέξπιρ» της Εφής Μπουκουβάλα-Κλώντζα, και «Ο καπετάν Ψωμάς».

Στο ίδιο πλαίσιο δημοσιεύονται και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού τετράστιχου που προκήρυξε η Ι.Λ.Ε.Ν. Λασιθίου και το περιοδικό «Αμάλθεια» με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Ν. Καζαντζάκη.

Στο τεύχος, επίσης, γίνονται μικρές αναφορές στους τιμηθέντες με έπαινο «έκφρασης τιμής και ευγνωμοσύνης» για την προσφορά τους στα Γράμματα και τον Πολιτισμό του Νομού Λασιθίου, στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε γι’ αυτό από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου στις 18 Ιανουαρίου 2017 (Μονή Τοπλού, Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, Καθηγητής Κωστής Δαβάρας, Maurice Born, Γεώργιος Μαρκάκης, Μιχάλης Γεροντής και Γιάννης Βάρδας).

Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα άρθρα: «Τα τοπωνύμια της Θριπτής» του Γιώργου Μανιαδάκη, «Το λεξιλόγιο της Κρητικής ντοπιολαλιάς» της Μαρίας Καρτέρη-Σιγανού, «Ένας ζωντανός χωρισμός» του Μανώλη Μακράκη, «Οι Νεοζηλανδοί και η υπεράσπιση του Μάλεμε» του Μανώλη Πέπονα, «Η Κρήτη στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών» κ.α.

Ειδικά για το τεύχος αυτό φιλοτέχνησαν θαυμάσιες συνθέσεις οι φίλοι μας εικαστικοί

Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Ρουσσέτος Παναγιωτάκης και ο Μανώλης Σαριδάκης.

Ευχαριστίες οφείλουμε, επίσης, σε όλους τους φίλους και συνεργάτες και τα μέσα ενημέρωσης που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται με κάθε τρόπο στην έκδοση, την κυκλοφορία και την προβολή της «Αμάλθειας». Στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάμε το περιοδικό έχει ανάγκη την κάθε προσφορά.

Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € ετήσια συνδρομή- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 – 6977192004 ή στο e-mail: stamelosioa@gmail.com

Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos