Η ομάδα των υφαντριών της Αποστολής
Η ομάδα των υφαντριών της Αποστολής

Το λινάρι σαν αρχέγονο ζωνάρι σφιχταγκαλιάζει τους αρχαίους πολιτισμούς και συνδέει ως φλέβα το χθες με το σήμερα.

Από την εποχή του χαλκού καλλιεργείται στην Κρήτη και αναφέρεται στα λογιστικά βιβλία της γραμμικής Β με εξειδικευμένες εργάτριες και κατασκευάστριες.

Ο Όμηρος και η Αγία Γραφή, κάνουν μνεία σε αυτό, στον Λίνο τον χρησιμότατον.

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi – η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα, έσπειραν και καλλιέργησαν ξανά στην Κρήτη το λινάρι, μια καλλιέργεια αναπτυγμένη έως και τα τέλη του 19ου αιώνα που ήταν σχεδόν πάντα  υπόθεση γυναικεία και συλλογική. Η συγκομιδή του λιναριού ήταν πάντοτε μια γιορτή.

το λινάρι μπροστά από το ιερό
το λινάρι μπροστά από το ιερό

Η Αποστολή, αναβιώνοντας αυτήν την εορτή αμοιβαιότητας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης, που έρχεται από τα βάθη του ιστορικού χρόνου, θέλησε να αναδείξει την μοναδικότητα της επανεμφανίσεως του λιναριού στην Κρήτη, ως μια πράξη ύψιστη, υγιής και υπέροχη.

Η ομάδα των υφαντριών της Αποστολής, αναβίωσαν την ιερή μινωική τελετή της συγκομιδής του πρώτου λιναριού, το οποίο είχαν σπείρει σε διάφορα χωριά της Κρήτης, λίγο πριν ο ήλιος ανατείλει στην Κρήτη, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015, στα Καλέσα στο Ηράκλειο.

Την τελετή οργάνωσαν μαζί με τις υφάντριες και τους καλλιεργητές του Λιναριού, καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου, ο καθ. Ι. Παλλήκαρης, η επιθεωρήτρια των Ευρωπαϊκών Σχολείων κ. Musilova Dana, ο κ. Μ. Σκουλάς, εκπαιδευτικοί απο την Κρήτη, η κ. Β. Ματσέλη απο το Υπ.Πολιτισμού, η κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη  εμπνεύστρια και συντονίστρια της ομάδος και πολλοί  αλλοι εθελοντες.

Ένας από τους στόχους της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi ήταν  να δημιουργήσει μαζί με τα άλλα φυσικά νήματα  της Κρήτης και το λινάρι  και τα κατάφερε, να υφαίνει με αυτά, ιστορικά, πιστοποιημένα, μοναδικά υφαντά που κοσμούν ηδη Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos