Ανιχνεύοντας τα βαρυτικά κύματα  .... στη Σητεία
ο Δρ. Ιωσήφ Παπαδάκης εξηγεί …

Το Σάββατο το απόγευμα στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας, οι φίλοι του έναστρου ουρανού, της Αστροφυσικής και της Κοσμολογίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ειδική παρουσίαση,

σπάνια ως προς τα συνήθη δρώμενα του τόπου μας.

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, διοργάνωσε με επιτυχία ένα μοναδικό ταξίδι στα μυστικά του σύμπαντος και την μαγεία της επιστήμης της Αστρονομίας. Μια εκπαιδευτική βραδιά «ειδικής βαρύτητας» τόσο για τα μέλη του συλλόγου, όσο και για το ευρύ κοινό του Λασιθίου.

Επίτιμος καλεσμένος και εισηγητής της παρουσίασης ήταν ο Δρ. Ιωσήφ Παπαδάκης, Πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα.

Ο εξαιρετικός ομιλητής, όντας βαθύς γνώστης του αντικείμενου του,  κατάφερε εξ αρχής να καθηλώσει το ακροατήριο σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χωροχρόνο, από τις μελάνες οπές και τους αστέρες νετρονίων, μέχρι τις σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο της Αστροφυσικής και τις νέες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών.

Ο ορθά δομημένος λόγος του κυρίου Παπαδάκη έχοντας απλοποιημένα σχήματα και πλήθος πληροφοριών γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος έφερε το κοινό πιο κοντά στις έννοιες της επιτάχυνσης, της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και των βαρυτικών κυμάτων που μόλις αυτό το έτος επιβεβαιώθηκαν και πειραματικά, δίνοντας ένα επιπλέον πολύτιμο εργαλείο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις ετήσιες χειμερινές δραστηριότητες των μελών του συλλόγου, μιας και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο σύλλογος διοργανώνει αστροπαρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια των μελών του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην δήμαρχος Ιτάνου και δημοτικός σύμβουλος κύριος Ιωάννης Χατζηνάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Θεοδόσης Γαρεφαλάκης και Αλέξανδρος Κιουπάκης, καθηγητές φυσικής και μαθηματικών των σχολείων της πόλης μας καθώς και μέλη των Αστροφίλων Λασιθίου από τον Άγιο Νικόλαο.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προτροπή προς τους αρμόδιους, να αξιοποιηθούν οι γνώσεις, η εμπειρία, οι γνωριμίες και η αγάπη για το αντικείμενο των μελών του συλλόγου, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για την δημιουργία του επικείμενου Αστροσχολείου στην περιοχή του Γεωπάρκου Σητείας.

Εκ της Επιτροπής του Σ.Φ.Α.Κ. στο Λασίθι

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos