Από σημείο σε σημείο, η αχνή μπλε κουκκίδα
Η αχνή μπλε κουκκίδα, δηλ. η γη όπως την “είδαν” οι κάμερες του Voyager to 1994

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής (16/6) η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2017, στη Κουνδούρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Νικολάου.

Όλη η φετινή εκστρατεία έχει τον τίτλο “από σημείο σε σημείο“. Και για πρώτη ανάγνωση επελέγη το κείμενο του αστρονόμου Καρλ Σέιγκαν “η αχνή μπλε κουκκίδα“:

Κοιτάξτε ξανά αυτή την τελεία, αυτή την κουκκίδα. Αυτό είναι το σπίτι μας. Αυτό είναι εμείς. Πάνω σ’ αυτή την τελεία ο κάθε άνθρωπος που αγαπάμε, ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε, ο κάθε άνθρωπος για τον οποίο κάτι έχουμε ακούσει, κάθε άνθρωπος που έχει υπάρξει από την αρχή του κόσμου, ζει ή έχει ζήσει τη ζωή του. Κάθε χαρά μας και κάθε πόνος, χιλιάδες αλληλοσυγκρουόμενες θρησκείες, ιδεολογίες και οικονομικές θεωρίες, κάθε κυνηγός και κάθε τροφοσυλλέκτης, κάθε ήρωας και κάθε δειλός, κάθε δημιουργός και κάθε καταστροφέας του πολιτισμού, κάθε βασιλιάς και κάθε χωρικός, κάθε νέο ερωτευμένο ζευγάρι, κάθε μητέρα και πατέρας, κάθε σουπερστάρ, κάθε ηγέτης, κάθε άγιος και κάθε αμαρτωλός στην ιστορία του είδους μας έζησε εδώ – σε ένα μικρό, αιωρούμενο μόριο σκόνης μέσα σε μια ηλιαχτίδα.

Η Γη είναι μια πολύ μικρή σκηνή σε ένα αχανές κοσμικό στάδιο. Σκέψου τα ποτάμια αίματος που χύθηκαν από όλους αυτούς τους στρατηγούς και τους αυτοκράτορες για να καταφέρουν να εξουσιάσουν με κάθε δόξα και θρίαμβο για μια στιγμή αυτή την κουκίδα, αυτό το μικρό κομματάκι. Σκέψου τις ατέλειωτες ωμότητες που έχουν υποστεί οι κάτοικοι μιας γωνιάς αυτού του σημείου από τους δυσδιάκριτους κατοίκους κάποιας άλλης γωνιάς, πόσο συχνές είναι οι παρανοήσεις τους, πόσο πρόθυμοι είναι να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο, πόσο φανατικό είναι το μίσος τους.

η αχνή μπλε κουκκίδα
από την έναρξη της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2017

Η σπουδαιότητά μας, η μεγάλης σημασίας εικόνα του εαυτού μας, η αυταπάτη πως έχουμε μια προνομιούχα θέση μέσα στο σύμπαν, αμφισβητούνται από αυτό το σημείο αχνού φωτός. Ο πλανήτης μας είναι ένα μοναχικό στίγμα που περιβάλλεται από κοσμικό σκοτάδι. Μέσα στο σκοτάδι μας, μέσα σε όλη αυτή την απεραντοσύνη, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πως θα έρθει βοήθεια από κάπου αλλού για να μας σώσει από τους εαυτούς μας.

Η Γη είναι ο μοναδικός γνωστός μέχρι τώρα κόσμος για να φιλοξενήσει τις ζωές μας.
Δεν υπάρχει πουθενά αλλού, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, όπου θα μπορούσε το είδος μας να μεταναστεύσει. Να το επισκεφτούμε, ναι. Να εγκατασταθούμε, όχι ακόμη.
Είτε μας αρέσει, είτε όχι αυτή τη στιγμή η Γη είναι ο τόπος μας.
Έχει υποστηριχτεί πως η αστρονομία είναι μια εμπειρία που σε κάνει ταπεινό και διαπλάθει τον χαρακτήρα σου. Δεν υπάρχει ίσως καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ανόητης αλαζονείας από αυτή τη μακρινή εικόνα του μικροσκοπικού κόσμου μας. Για μένα, υπογραμμίζει την ευθύνη μας να συμπεριφερόμαστε με περισσότερη ευγένεια ο ένας στον άλλον, να διαφυλάττουμε και να αγαπάμε την αχνή μπλε κουκίδα, το μοναδικό σπίτι που γνωρίσαμε ποτέ.

Carl Sagan, Αχνή μπλε κουκκίδα, 1994

Η αχνή μπλε κουκκίδα είναι μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1990 από το διαστημόπλοιο Voyager από μια απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη γη. Τη φωτογραφία ζήτησε από τη NASA ο διάσημος αστρονόμος και συγγραφέας Καρλ Σέιγκαν, ο οποίος κατόπιν έγραψε το παραπάνω κείμενο.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos