Ευθύμιος Βαρλάμης Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν τον Ευθύμιο Βαρλάμη ως τον ζωγράφο που ζωγράφισε τον ένδοξο Μακεδόνα Βασιλιά Μεγαλέξανδρο. Τώρα όμως για πρώτη φορά οργανώνεται στην Κρήτη στο ξενοδοχείο Porto Elounda de luxe resort μια έκθεση με τα φημισμένα και πανέμορφα χαλιά που σχεδίασε και επιμελήθηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
 
Χαλιά έργα τέχνης που ανανεώνουν τους χώρους και τις σχέσεις των ανθρώπων και τα οποία ήδη εκτέθηκαν με επιτυχία σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Φρανκφούρτη και Τόκιο παρουσιάζονται στην Ελούντα από τις 9 Αυγούστου ως τις 15 Σεπτεμβρίου. «Το χαλί είναι η ψυχή του σπιτιού, η εστία του και πρέπει να πλημμυρίζει χαρά, γούστο και προπαντός αγάπη, ειρήνη, ομόνοια. Το χαλί είναι εκείνο που ορίζει καθοριστικά την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Άλλοτε αρμονικά και άλλοτε με φανερή αντίθεση στο συνολικό περιβάλλον» σημειώνει ο καλλιτέχνης για τη σημασία του χλιού.
 
Ενώ για τον συνδυασμό καθημερινότητας και έργων τέχνης γράφει «Αντλώ τις εμπνεύσεις μου από την πλούσια λαϊκή μας παράδοση και την πλούσια ιστορία μας, την πιο πλούσια ιστορία τέχνης του κόσμου. Πολλά μου έργα είναι αφιερωμένα στους ποιητές μας, στον Ελύτη και στον Όμηρο, στον Ξαρχάκο και στον Αντωνίου, γιατί μόνο έτσι δένει τους ανθρώπους η κουλτούρα μας.
 
Τους δημιουργούς και τους ανθρώπους μας που αισθάνονται την ίδια ανάγκη, την ανάγκη να εκφράσουν και να διαμορφώσουν την ίδια τη ζωή που μας μετέφεραν οι πρόγονοί μας και η φύση μας, που είναι γεμάτη φως και κυπαρίσσια, νησιά και πέτρες, βουτηγμένα στο αιώνιο πνεύμα των ιδεών. Ιδέες που είναι φτιαγμένες από την άφθαρτη και αγέννητη ουσία, τη θεϊκή».
 
Βιογραφικό Σημείωμα
 
Γεννημένος το 1942 ο Ευθύμιος Βαρλάμης σπούδασε στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών, στην Βιέννη, όπου και δίδαξε στο τμήμα Αρχιτεκτονικής από το 1974 έως το 1981. Σήμερα διευθύνει το Κέντρο Design Ι.DE.A
 
Αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, designer και συγγραφέας, δίνει μέσα από την εργασία του μία σφαιρική απάντηση στα προβλήματα της εποχής μας. Συλλογές του και μεμονωμένα έργα του έχουν εκτεθεί σε μεγάλα Μουσεία και Πινακοθήκες σε όλο τον κόσμο.
 
Εγραψαν για το έργο του
«Τα αρχιτεκτονικά και τα σχέδια για έπιπλα, υφάσματα και χαλιά του Μάκη Βαρλάμη έχουν μια γοητεία απ’ την οποία κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει. Αυτά καθρεφτίζουν μια παιδική έκπληξη και ακόμη μια παιδιάστικη χαρά για την ποικιλία και την πολλαπλότητα του κόσμου.
 
Τα ζώα και τα λουλούδια του, τα σπίτια και οι πλατείες του, τα χρώματα και οι φόρμες του, μας παουσιάζονται σαν μι ανακάλυψη γεμάτη κέφι και χαρά. Ταυτόχρονα όμως – κι αυτό πολλαπλασιάζει τη γοητεία – αυτή η σχεδιαστική γλώσσα δεν είναι με κανένα τρόπο απλοϊκή, αλλά επεξεργάζεται την τέχνη και τα κινήματα από το παρελθόν και το παρόν, από την Pop Art ως τους μεταμοντέρνους».
 
 Prof. Dr. Volker Fischer
Γερμανικό Μουσείο Εφαρμ. Τέχνης, Φρανκφούρτη
 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos