Βραβείο Ηθικής Τάξεως από τον Δήμο Ηρακλείου στον Γρηγόρη Σηφάκη
ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός απονέμει το βραβείο Ηθικής Τάξης στον καθηγητή Γρηγόρη Σηφάκη

Το “Βραβείο Ηθικής Τάξεως” του Δήμου Ηρακλείου, που έχει δοθεί κατά το παρελθόν στον Στυλιανό Αλεξίου, στον Φώτη Καφάτο, στα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, και το 2016 στον Θεοχάρη Δετοράκη,

δόθηκε εφέτος στον Γρηγόρη Σηφάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η Τελετή Απονομής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20:00, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως», απένειμε  ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Για το έργο, την προσωπικότητα και την προσφορά  του Γρηγόρη Σηφάκη μίλησαν: Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, ο Αλέξης Πολίτης (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης), η Σουζάννα Παπαδοπούλου (ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης), και ο Αλέξης Καλοκαιρινός (αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης).

Ο ίδιος ο τιμώμενος αναφέρθηκε στην πορεία του στον χώρο των Γραμμάτων και του Πανεπιστημίου.

Η τελετή πλαισιώθηκε μουσικά από την πιανίστα Λίλυ Δάκα και τον ερμηνευτή Γιάννη Κασσωτάκη.

Ο Γρηγόρης Σηφάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1935. Αποτελεί μια κορυφαία πνευματική μορφή, με σπουδαία πορεία στον πανεπιστημιακό χώρο. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και του Λος Άντζελες (1968-1970), στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (1970-1991) και Κρήτης (1978-1979), και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1992-2003).

Βραβείο Ηθικής Τάξεως από τον Δήμο Ηρακλείου στον Γρηγόρη Σηφάκη
από τη τελετή στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Από τους πρωτεργάτες της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής από το 1981 έως το 1986. Στενός συνεργάτης των «Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης», με θαυμαστά επιτεύγματα: ως συγγραφέας και ως επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων. Υπήρξε άγρυπνος συμπαραστάτης της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της αποστολής της. Ο κ. Σηφάκης, από πολλές θέσεις, με αδιάκοπη προσήλωση και αγάπη στον γενέθλιο τόπο του, συνέβαλε καθοριστικά στην προβολή της πνευματικής Κρήτης (πιο πρόσφατη η παρουσία του, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, στο 12ο «Κρητολογικό Συνέδριο», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το 2016).

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Γρηγόρη Σηφάκη και οι συνακόλουθες δημοσιεύσεις του οριοθετούνται κυρίως: στην από σκηνής ερμηνεία του αρχαίου δράματος, στην ποιητική της αφήγησης στην αρχαία, μεσαιωνική και νεώτερη λογοτεχνία, και στην παραδοσιακή λογοτεχνία.

Ανάμεσα στο πλήθος των κειμένων που δημοσίευσε ο Γρ. Σηφάκης, είναι και οι αυτοτελείς εκδόσεις:

«Προβλήματα μετάφρασης του Αριστοφάνη», εκδόσεις Στιγμή (1985).

«Μπέλα Μπάρτοκ και δημοτικό τραγούδι», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (1997).

«Για μια ποιητική του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (1998).

«Aristotle on the Function of Tragic Poetry», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (2002).

«Μελέτες για το αρχαίο θέατρο», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (2007).

«Ζητήματα ποιητικής, φιλολογίας και λαογραφίας», εκδόσεις Κίχλη (2016).

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos