Βραδιά παραμυθιών με θέμα το νερό
Βραδιά παραμυθιών με θέμα το νερό

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων /  Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας) συνεχίζει τη δράση με τίτλο «Εν Νυκτί….»

διοργανώνοντας εκδηλώσεις με θεματική τη «νύχτα». Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί, μέσω της εναλλακτικής προσέγγισης των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, η περαιτέρω προβολή τους και η βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Η περίοδος των εκδηλώσεων ξεκινά στις 28 Ιουλίου, αμέσως μετά την πανσέληνο του Ιουλίου και διαρκεί έως τη Νέα Σελήνη στις 11 Αυγούστου.

Η νύχτα είναι ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά και του μύθου, που μπορεί να παρουσιαστεί και να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό  μέσω ειδικά σχεδιασμένων δράσεων και εκδηλώσεων. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνει στον προαύλιο χώρο του μεσαιωνικού ναού της Αγίας Μαρίνας στα Έξω Μουλιανά Σητείας (πλησίον της οθωμανικής κρήνης), το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, στις 19:00 το βράδυ, την ακόλουθη εκδήλωση:

«Βραδιά παραμυθιών με θέμα το νερό».

Κανελοκαδιοζύμωτη, μοσκοροδοκλωνάτη, αθομπαξεδομύριστη, γαρεφαλοχνοτάτη, τση Κρήτης η ντοπιολαλιά τρέχει νερό φουντάνα και δροσερεύγει απού πιει κι από κει “παίρνει νάμα”».

Άνθρωποι του χωριού θα αφηγηθούν παραμύθια από τις θύμησές τους με θέμα το νερό και τις μαγευτικές ή ιαματικές του ιδιότητες με πολύ μεράκι και αγάπη. Επιπλέον, αρχαιολόγοι (Νίκος Πανουτσόπουλος – Μαριάννα Κατηφόρη) θα παρουσιάσουν συνοπτικά την ιστορία του οικισμού των Μουλιανών και θα μιλήσουν μεταξύ άλλων για το νερό από το Βυζάντιο έως την Οθωμανική περίοδο, τους βυζαντινούς ναούς της περιοχής και τις οθωμανικές κρήνες. Η εκδήλωση θα έχει μουσική επένδυση με παραδοσιακά όργανα (βιολί, λύρα, μαντολίνο, λαούτο) από ερασιτέχνες μουσικούς των Μουλιανών.

Την αφήγηση των παραμυθιών θα «ντύσει» μουσικά η κα Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή (τραγούδι, ούτι, κρουστά). Τις ιστορίες της νύχτας και του νερού θα συνοδεύσουν μουσική και μελωδίες από τις προφορικές μουσικές παραδόσεις της Κρήτης, της Σαρδηνίας, των Εβραίων της Ισπανίας, της Θράκης, της Μακεδονίας, των παραλίων της Μικράς Ασίας. Αγάπη, έρωτας, πόθος, αποχωρισμός, διηγήσεις, ευχές και νάμματα μπλέκουν στα τραγούδια κάθε τόπου σε σημεία βαθύτερα της γλώσσας που μιλούν και ανασαίνουν μία ελευθερία φυσική και βιωμένη, έναν λόγο γυναικείο, μητρικό.

Για όλες τις ηλικίες.

Με την ευγενική υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Έξω Μουλιανών (κ. Μανώλης Μαθιουδάκης) και του Πολιτιστικού Συλλόγου (κα Μαρία Χριστοδουλάκη).

Καλλιτεχνική επιμέλεια αφίσας: κα Φανή Μπατζάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό: 28410 22462 – 28361- 90511 (εσωτ. 105)

Υπεύθυνος: κ. Νίκος Πανουτσόπουλος (κιν. 6937098859).

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Χρυσούλα Σοφιανού

Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos