Γίνε εξερευνητής του κόσμου
στο δημαρχείο Αγίου Νικολάου

Γνώση και εμπειρία, μετέφεραν στις «λιλιπούτειες τσαντούλες τους» τα παιδιά που συμμετείχαν σήμερα (8/7/16), στην δράση που υλοποιείται κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην Κουνδούρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο του προγράμματος «Γίνε εξερευνητής του κόσμου» !

Οι μικροί εξερευνητές, ανταποκρίθηκαν θετικά στις προκλήσεις της εξειδικευμένης γνώσης που έλαβαν, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των εκπαιδευτικών που ανέλαβαν την συγκεκριμένη δράση

και που ως στόχο είχε την εξοικείωση αλλά και την γνωριμία τους με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Το Ηρώο πεσόντων στην κεντρική πλατεία Αγίου Νικολάου, ο Αδριάς του Ελευθερίου Βενιζέλου στην λίμνη, η προτομή του Ιωσήφ Κούνδουρου στην γέφυρα, το γλυπτό «Κρήτη γη εναλία» των αδελφών Σωτηριάδη στον παραλιακό, η Αρπαγή της Ευρώπης –έργο του Ν. Κούνδουρου στο λιμάνι, το Μνημείο για τον ναύαρχο Νέαρχο στην είσοδο της Μαρίνας, η εκκλησία Παναγία Βρεφοτρόφος στο κέντρο της πόλης, το Κάστρο Μιραμπέλλο στην π. νομαρχία Λασιθίου, ο αρχαιολογικός χώρος Λατούς πλησίον του κτιρίου ΟΤΕ, αποτέλεσαν μόνο την αφορμή για τα παιδιά (ηλικίας 9-12 ετών) που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προκειμένου- με την συνδρομή της υπευθύνου εκπαιδευτικού κ. Γιάννας Κριτσωτάκη, αλλά και των εθελοντών γονέων που συμμετείχαν σ΄αυτό- να επιχειρήσουν την χαρτογράφηση της πόλης αλλά και να έρθουν σε επαφή με ιστορικούς τόπους, ανακαλύπτοντας τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στην μακροχρόνια πορεία του πολιτισμού.

Οι λιλιπούτειοι εξερευνητές είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό, ο οποίος αφού ζήτησε να ενημερωθεί για την εμπειρία που απέκτησαν οι μικροί πολίτες αναφορικά με το «ανοιχτό μουσείο» της πόλης, που αναμφισβήτητα συνδυάζει αναρίθμητα ιστορικά-όπως εξήγησε- μνημεία με την απερίγραπτη φυσική ομορφιά του τόπου. Υποσχέθηκε δε, παρόντος του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννη Στεφανάκη, μια ημερήσια εκδρομή για τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της βιβλιοθήκης, στο Λασίθι, γεγονός που θα τους δώσει την δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τόπους που έχουν

ιδιαίτερη μορφωτική αξία.

Στην παραπάνω δράση συμμετείχαν η κ. Ιωάννα Κριτσωτάκη (εκπαιδευτικός), Αναστασία Λασιθιωτάκη (φιλόλογος – εθελόντρια), Ειρήνη Δραγασάκη (υπεύθυνη προγράμματος), Κατερίνα Λεμπιδάκη (εθελόντρια), Νίκη Πλουσάκη επιμελήτρια της Α’ έκδοσης του βιβλίου της πόλης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos