Γλυπτά της Ιεράπετρας στο μουσείο της Βενετίας
Δαμιανάκη, Ντε Πάολι, Ρομάνο, στη παρουσίαση

Η μακράν πλέον ενδιαφέρουσα εκδήλωση των Κυρβείων του 2016 ήταν η παρουσίαση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (24/8), για τα γλυπτά της Ιεράπετρας που φιλοξενούνται εδώ και κάμποσους αιώνες στο μουσείο της Βενετίας. Και οι Γεραπετρίτες τίμησαν την εκδήλωση γεμίζοντας την αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

Η Μαρτσέλλα Νε Πάολι, επιστημονική ερευνήτρια του αρχαιολογικού μουσείου Βενετίας και η Χρύσα Δαμιανάκη καθηγήτρια Ιστορίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο του Σαλέντο συνεπικουρούμενη από τον σύζυγο της Άγγελο Ρομάνο, παρουσίασαν το πλαίσιο της εποχής της Γαληνοτάτης δημοκρατίας της Βενετίας την εποχή της παντοκρατορίας της, τη σχέση με τη Κρήτη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκαν μέσω θαλάσσιων οδών, πολλές αρχαιότητες από διάφορα μέρη του τότε κόσμου.

Οι αρχαιότητες αυτές, αγοράζονταν από συλλέκτες της εποχής και μεταφέρονταν στους χώρους τους στη Βενετία, μέλη αρχαιολογικών συλλογών, οι οποίες όταν ξεπέρασαν το όριο του μεγέθους που μπορούσε να χειριστεί ένας άνθρωπος όσο πλούσιος και ευγενής, δωρήθηκαν στο μουσείο και αποτέλεσαν ουσιαστικά τη πρώτη συλλογή του μουσείου της Βενετίας, η οποία υπάρχει και σήμερα, σε άλλες αίθουσες του μουσείου, με περισσότερα στοιχεία.

Βέβαια λίγες είναι οι βεβαιότητες για το ποια γλυπτά σίγουρα προήλθαν από την Ιεράπετρα. Οι επιστήμονες είναι σίγουροι για μερικά, τουλάχιστον για κάποια υπάρχουν αναφορές στα γραπτά των Ενετών, που ήταν ιδιαίτερα σχολαστικοί να τα τηρούν και από τα οποία έχουμε αντλήσει πολλά στοιχεία για το τόπο μας εκείνη την εποχή.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της επιτροπής ανάδειξης αρχαιοτήτων κ. Βουτυράκης, αναφέρθηκε στα αρχαία της Ιεράπετρας και τόνισε ότι ευχή όλων είναι να αποκτήσει η πόλη αρχαιολογικό μουσείο.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos