Από την έκθεσηΗ έκθεση ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ άνοιξε την Παρασκευή το βράδυ στις 7 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους Τυμπακίου και θα παραμείνει έως τις 21.09.07. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες (οι κ.κ. Μ. Αποστολάκης , Αριστόδημος , Μ. Γρηγοριάδη, Γ. Κουνάλης, Ειρ. Ποδηματά – Στεφανάκη, Σ. Πορταλάκη, Μ. Σαριδάκης, Ε. Τσαγκαράκη), ο κ. Σχιζάκης και άλλοι συλλέκτες και φιλότεχνοι , κάτοικοι της περιοχής, ο Δήμαρχος Τυμπακίου κ. Α. Χαραλαμπάκης και η ιστορικός τέχνης κ. Ντ. Αλεβίζου οι οποίοι και προλόγησαν . Είναι αξιοσημείωτο ότι παραβρέθηκαν επίσης υποψήφιοι βουλευτές και πολιτευόμενοι.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα 38 καλλιτεχνών καταγόμενων από τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, τα οποία πρόσφεραν για την Έκθεση οι ίδιοι οι δημιουργοί ή παραχωρήθηκαν από τις συλλογές Γ. και Κ. Σαριδάκη, Κ. Σταυρακάκη και το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου – συλλογή Κ. Σχιζάκη.

Είναι μια έκθεση πραγματικά μοναδική στην εσχατιά της Ελλάδας που συγκεντρώνει έργα εξαιρετικά, διαφόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων και νοοτροπιών, που καλύπτουν μια περίοδο 80 χρόνων. Η συγκέντρωση τόσων έργων – τόσων και τόσο σημαντικών καλλιτεχνών και η έκθεσή τους στον απομακρυσμένο Νότο αποτέλεσε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, έναν άθλο που δύσκολα επαναλαμβάνεται. Δύσκολα μπορεί να δει πια σήμερα κανείς συγκεντρωμένα έργα όπως το δίμετρο θαυμάσιο γυμνό του Θ. Παπαδοπεράκη, το «κορίτσι με το χερόμυλο» του Μαρκογιαννάκη, την «Πάρνηθα» 1955) του Μανασάκη, τη «σόμπα» (1970) του Θ. Φανουράκη, το λουδιασμένο «παράθυρο» (1969) και το «Σκαλάνι» (1958) της Μ. Φιοράκη, την «Ύδρα» (1946) και το «Παλιό έπιπλο» (1972) του βραβευμένου πρόσφτα με το Βραβείο Ν. Καζαντζάκη Γ. Μιγάδη, τα μπρούτζινα κεφάλια «Δήμητρας και Περσεφόνης» της Ασπασίας Παπαδοπεράκη και το «Γεωμετρικό» ανάγλυφο του Γ. Παρμακέλη, και τα πρόσφατα έργα των νεότερων καλλιτεχνών Κ. Αγγελάκη, Μ. Αγγελάκη, Μ. Αγγελάκη- Ράντεβα, Μ. Αλμπάνη, Μ. Αποστολάκη, Γ. Αργυράκη, Αριστόδημου, Σ. Βασιλάκη, Γ. Γεωργιάδη, Μ. Γρηγοριάδη, Μ. Ζαχαριουδάκη, Δ. Κουμαντάκη, Γ. Κουνάλη, Α. Κριτσωτάκη, Γ. Λασιθιωτάκη, Γ. Λιναρδάκη, Μ. Μυλωνά, Ειρ. Ποδηματά, Σ. Πορταλάκη, Μ. Σαριδάκη,

Είναι μια έκθεση που αξίζει να τη δουν και την χαρούν οι περισσότεροι και ιδιαίτερα οι νέοι. Όλοι έχουν κάτι να ξεχωρίσουν – κάτι περισσότερο να μάθουν, να δουν τοπία , νεκρές φύσεις, «τον ψίθυρο του μπλε» ή το «παραμυθένιο καράβι», ανθρώπινες μορφές , γεωμετρικές συνθέσεις και αντικείμενα με άλλο μάτι, μέσα από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Διαβάσαμε και ακούσαμε αυτές τις μέρες για «συγκριτικό πλεονέκτημα» που διαθέτει η χώρα μας – ιδιαίτερα η Κρήτη, για την «προτεραιότητα στον πολιτισμό και την παιδεία» που θα (πρέπει να) δοθεί. Αυτός ακριβώς είναι και στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσραράς, και σ΄αυτό αποβλέπουν οι εκδηλώσεις που οργανώνει. Στην προστασία και προβολή του διαχρονικού πολιτιστικού αποθέματος ως βάση παιδείας και της μελλοντικής ανάπτυξης.

Αλλά τόσο η αρχαία πολιτιστική κληρονομιά όσο και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία έχουν ανάγκη από τη στήριξη της Πολιτείας για να επιβιώσουν και ανθίσουν.

Η Έκθεση των Δημιουργών Ανατολικής Κρήτης είναι ανοιχτή καθημερινά και έως τις 21.9.07 από τις 18.00 έως τις 21.00 και τα Σαββατοκύριακα και το πρωί 10.00 ως 13.00. Για τα σχολεία είναι δυνατή η επίσκεψη της έκθεσης και καθημερινή πρωϊ εφ’ όσον αυτό ζητηθεί από τις Δ/νσεις του με Φαξ ή τηλεφωνικά στα τηλέφωνα του Κέντρου Ερευνών 28920 91110 -111 και 28920 91394.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos