Η αφίσσα

9ο Πανόραμα

Μετά το πέρας του 9ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο που πραγματοποιήθηκε από 21/9 έως 29/9 του 2007 στη Πάτρα στο θέατρο «Λιθογραφείον», με 217 συμμετοχές από 56 χώρες (αριθμός ρεκόρ για κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα), και που διοργανώθηκε από τη Συντακτική Επιτροπή του διαδικτυακού πολιτιστικού περιοδικού «Cineek Magazine» www.cineek.gr.

Το 9ο Διεθνές Πανόραμα έληξε με την υπόσχεση ότι αμέσως θα ξεκινούσε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη τη χώρα (όπως και πέρσι) με τις βραβευμένες ταινίες.
Θεωρώντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η διάδοση των ανεξάρτητων παραγωγών μακριά από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και τις δεσμεύσεις της διανομής.

Χάρις στη βοήθεια πολιτιστικών φορέων της περιφέρειας το μεγάλο ταξίδι άρχισε και ξεπέρασε κάθε προσδοκία της Οργανωτικής Επιτροπής του φεστιβάλ. Παράλληλα παρουσιάζεται και η έκθεση φωτογραφίας από το διαγωνισμό «Φωτογραφίζοντας…σαν σινεμά» που διοργανώθηκε από το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών.
Έχοντας συμπληρώσει εννιά συνεχή χρόνια δημιουργικής πορείας, το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο, χάρη στη εθελοντική εργασία ανθρώπων του κινηματογράφου που έκαναν πράξη τη συνέχιση του ονείρου, «ενός ονείρου της ελευθερίας της τέχνης», φιλοδοξώντας να παρουσιάζεται ένας χείμαρρος από ήχους, ένα μωσαϊκό από εικόνες που ευνοούν την πολυσυνθετότητα και τη διαφορετικότητα.
Αυτή η προσπάθεια είναι πρωτοπόρα για την χώρα μας, μιας και το Διεθνές Πανόραμα είναι το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη χωρίς προκριματική επιτροπή, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο.

Από τις 9 Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του 2007 οι φορείς που προβάλλανε τις βραβευμένες ταινίες του 9ου Διεθνούς Πανοράματος είναι:
1. Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καλαβρύτων
2. Μ.Κ.Ο «Πολιτιστική Αντέννα Πρέβεζας» με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας
3. Πολιτιστική εταιρεία «ΕΙΛΙΣΣΟΣ» στον χώρο τέχνης «Ειλισσό» στην Αθήνα
4. Εταιρία Τέχνης, Λόγου και Εικόνας «ΝΑΥΔΕΤΟ» στο Ναύπλιο με την υποστήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ναυπλίου και της σχολής Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
5. Κινηματογραφική Κοινότητα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ν. Ιωνίας Βόλου
6. Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς
7. Φωτογραφικής Λέσχης Κέρκυρας με την υποστήριξη της «MONOPOLIS production»
8. Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Ξεριά στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης του Ν. Καβάλας
9. Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς
10. Gallery του I.IEK Ε.S.P στη Θεσσαλονίκη
11. Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών

Ενώ από το Ιανουάριο του 2008 και μέχρι τον Ιούνιο από τους εξής φορείς: Κινηματογραφική Λέσχη Νέας Μάκρης, Πολιτιστικός Οργανισμός «Εσαεί Εν Ροή» στη Θεσσαλονίκη, Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρωστίνης Κορινθίας, Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Θέρμης Κινηματογραφική Ομάδα Χανίων, Φωτογραφική Λέσχη Λειβαδιάς, Πολιτιστικό Περιοδικό «Προβολέας» στη Βέροια, Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης- Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στον Δημοτικό Κινηματογράφο Λαμίας, Πολιτιστική εταιρεία «Η Τέχνη του Επικοινωνείν» στα Athos Palace Hotel και Pallini Beach Hotel στη Καλλιθέα Χαλκιδικής, Κέντρο Τεχνών ACS στο Χαλάνδρι (Αθήνα), Κινηματογραφική Λέσχη Χίου με την υποστήριξη της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρηση Χίου, Πολιτιστικό Κέντρο «Cosmos of Culture» (Αθήνα) Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου, Κινηματογραφική Λέσχη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Θεατρική Εταιρεία Ανάπτυξης, Τέχνης & Οράματος στη Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Προβολής και Ανάπτυξης Μυκόνου, Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού, Κινηματογραφική Λέσχη Πάρου του πολιτιστικού συλλόγου «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ», Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών "ΑΠΟΨΗ" Κολωνάκι-Αθήνα, Κινηματογραφικές Λέσχες Κιλκίς, Σερρών, Νάξου, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Κέρκυρα, Αργολίδα, Τρίπολη, Ηλιούπολης, Δήμο Μαρκόπουλου στον Ν. Αττικής, Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ελληνικός Κόσμος’ – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Αθήνα, στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου.

Το 9ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο έγινε: Υπό την αιγίδα του Πανεπιστήμιου Πατρών. Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς www.neagenia.gr, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Αχαΐας μέσω της Ν.Ε.Π.Α (Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης), και του Τεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Ελλάδος.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos