Πύργος του ¶ιφελΤο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι, (Παλιό Λιμάνι Χανίων) εγκαινιάζει αύριο Τετάρτη 19 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα τις εκθέσεις «Φως και Αρχιτκτονική- Lumieres sur la France» και «Ίχνη της Ιστορίας, Alain Ceccaroli» σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και τη Γαλλική Πρεσβεία.
 
Η πρώτη έκθεση «Φως και Αρχιτεκτονική- Lumieres sur la France» έρχεται στην Ελλάδα αφού προηγουμένως ταξίδεψε στην Κίνα. Σήμερα, το φως ξεπερνά την αρχική ανάγκη χρήσης. Ελεγχόμενος και επεξεργασμένος κατάλληλα, ο φωτισμός εκπλήσσει, απευθύνεται στην σκέψη, διεγείρει τη φαντασία.
 
Οι Γάλλοι αρχιτέκτονες που ασχολούνται με τον φωτισμό, εδώ και μερικά χρόνια έχουν εφαρμόσει τις δημιουργίες τους στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Αυτή η φωτογραφική διαδρομή που παρουσιάζεται στην έκθεση «Φως και Αρχιτεκτονική- Lumieres sur la France», οι κύριοι εμπνευστές της οποίας είναι ο Pierre Bourdis και ο Xavier Testelin, σκηνοθετεί τη νέα νυχτερινή ταυτότητα του αστικού τοπίου με τις νεωτερικές πλευρές της.
 
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 100 φωτογραφίες και παρουσιάζονται σε φωτεινά κουτιά (light boxes) και θα διαρκέσει έως τις 21 Μαϊου 2006.
 
ΣπίτιΕνώ η δεύτερη έκθεση «Ίχνη της Ισορίας, Alain Ceccaroli» περιλαμβάνει περίπου 35 έργα για τα Χανιά του γάλλου φωτογράφου Alain Ceccaroli και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2006.
 
Πριν από 5 χρόνια, ο φωτογράφος ήρθε στα Χανιά μετά από πρόταση του Φιλελληνικού Συλλόγου του Μπορντό-Γαλλίας (Entre-deux-Mers Regions d’Europe) και του φωτογραφικού κέντρου “Imagiques”.
 
Τότε αποφάσισε να ξεκινήσει μία προσωπική εργασία με θέμα τις ‘διαφορετικς’ πόλεις. Διαφορετικές χάριν της αρχιτεκτονικής τους όπως τα Χανιά ή η Αλέπ της Συρίας ή μετά από τραγωδίες που τις έπληξαν όπως η Μοστάρ ή το Σεράγιεβο. «Είναι πόλεις που έπρεπε να ‘εξημερώσω’. Έπρεπ να έρθω ξανά και ξανά για να κάνω αυτούς τους ασυνήθιστους τόπους οικείους όπως είναι για τους κατοίκους τους».
 
Την έκθεση συνδιοργανώνουν το ΚΑΜ, ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων, ο Φιλελληνικός Σύλλογος του Μπορντό-Γαλλίας ERE (ENTRE-DEUX-MERS REGIONS D’ EUROPE), το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΙFA) και το φωτογραφικό κέντρο IMAGIQUES.
 
Ώρες λειτουργίας και των δύο εκθέσεων καθημερινά: 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00 εκτός 21, 22, 23, 24 Απριλίου. Η είσοδος και στις δύο εκθέσεις είναι ελεύθερη.
 
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos