Εγκύκλιος επί το Πάσχα, Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου
Ευχόμαστε σε όλους έτη πολλά, ευλογημένα και καταυγαζόμενα από το Ανέσπερο, Πασχάλιο Φως

Γεράσιμος Χάριτι Θεού Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου παντί τω πληρώματι της Εκκλησίας χάριν, ειρήνην και έλεος παρά του ενδόξως Αναστάντος Σωτήρος Χριστού.

Η λαμπροφόρος Ανάστασις του Ιησού Χριστού είναι η βάση της Πίστεώς μας∙ «ει Χριστός ουκ εγήγερται, κενόν άρα το κήρυγμα ημών, κενή δε και η πίστις υμών» (Α΄ Κοριν. 15.17). Η Ανάστασις κατ’ ουσίαν είναι η χαρά και η δόξα της Εκκλησίας. Είναι το κέντρο της ζωής, που σηματοδοτεί τη ζωντανή ελπίδα και την ανόθευτη αγάπη μεταξύ των πιστών. Είναι η αρχή και ο σκοπός, η αλήθεια και το περιεχόμενο της πνευματικής μας ζωής, καθώς και ο ευαγγελισμός της δικής μας αναστάσεως.

Η Ανάστασις του Χριστού χώρισε τους ανθρώπους σε εκείνους που δέχονται τον θείο φωτισμό και σε εκείνους που μένουν με τη θέλησή τους στο σκοτάδι του θανάτου. Βέβαια, ο Θεάνθρωπος Ιησούς κατήργησε «τον το κράτος έχοντα του θανάτου, τουτέστιν τον διάβολον» (Εβρ.2.14) και εσκύλευσε τον Άδην, «ως κατελθών εις τον Άδην», αλλά ο άνθρωπος, όντας ελεύθερος και μετά την Ανάσταση του Χριστού, μπορεί να επιλέγει αυτό που του υπαγορεύει η πολυδύναμη ανταρσία και τα οδυνηρά του αδιέξοδα. Και σίγουρα αληθινά ελεύθερος άνθρωπος είναι εκείνος που φωτίζει τα βήματά του με τη χάρη και τη δύναμη του Αναστάντος Χριστού.

Η Ανάστασις του Χριστού δηλώνει την αρχή της νέας δημιουργίας, τον καινούριο κόσμο που προσφέρει ο Θεός στην ανθρωπότητα. Και ο καινούριος αυτός κόσμος δεν έχει σχέση με τον τρόμο και την αγωνία του θανάτου, ούτε με τις εχθρικές εκδηλώσεις του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο. Αλλά φωτίζεται με το ανέσπερο φως της Αναστάσεως, που είναι ζωή αγάπης, ζεστασιάς και ελπίδος, όπως τονίζουν οι μάρτυρες της Αναστάσεως, οι Πατέρες της Εκκλησίας και εξαίρει η υμνολογία της εορτής.

Η Ανάστασις του Χριστού ανοίγει, σε όσους πιστεύουν σε αυτήν, τον δρόμο της Βασιλείας του Θεού. Προσφέρει την όντως ζωή, ελευθερώνει τον άνθρωπο από την αλογία του θανάτου, για να μπορεί ελεύθερος να γεύεται τη λυτρωτική δύναμη της ελπίδος. Της ελπίδος που μεταμορφώνει το ανθρώπινο πρόσωπο και το οδηγεί στην άφατη δόξα του μεγαλείου της Θείας Αγάπης.

Εγκύκλιος επί το Πάσχα, Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου
Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος

Ανάστασις, βέβαια, χωρίς Σταύρωση δεν υπάρχει. Γι’ αυτό καλούμαστε, εάν θέλουμε να ζήσουμε την χαρά της Αναστάσεως και να λάβουμε το φως της, να σταυρώσουμε «τον παλαιόν άνθρωπον», που φέρουμε, «συν τοις παθήμασι και ταίς επιθυμίαις» (Γαλ.5.24). Γιατί, μόνο δια του Σταυρού μπορούμε να κοινωνήσουμε του Αναστάντος Χριστού και να γίνουμε μέλη του Σώματός Του «και κατ’ επαγγελίαν κληρονόμοι» της Βασιλείας Του (Γαλ.3.29). Να ζήσουμε το ήθος της ελευθερίας που μας χάρισε, την αλήθεια δηλαδή και την αγάπη και να διαβούμε από το ψεύδος και την ζοφερή πραγματικότητα των προσωπείων και των σκοπιμοτήτων στην χώρα της αληθείας. Της αληθείας έναντι του εαυτού μας, των ανθρώπων και του Θεού, αφού η ελευθερία του χριστιανού δεν είναι ατομική αλλά «κοινή» – γεγονός κοινωνίας και αγάπης.

Ανάστασις, λοιπόν, αδελφοί, σημαίνει Πάσχα. Σημαίνει πέρασμα από τον ατομισμό και την μοναξιά στην ανιδιοτελή κοινωνία με τον συνάνθρωπο, στην κοινωνία της συγχωρήσεως και της αγάπης.

Ανάστασις σημαίνει διάβαση από την υποδούλωσή μας στα πάθη και την αμαρτία, «εις την ελευθερίαν της δόξης των τέκνων του Θεού» (Ρωμ.8.21). Γι’ αυτό μόνο οι ελεύθεροι εν Χριστω μπορούν να κοινωνούν με τον Θεό, να διαλέγονται με τους αδελφούς, να συγχωρούν τους εχθρούς, να σέβονται το ανθρώπινο πρόσωπο.
Αγαπητοί αδελφοί,

Ο Χριστός που είναι Αλήθεια και Ζωή, μας έχει δοθεί με την Ανάσταση Του. Η αποκάλυψη για την Εκκλησία έχει ολοκληρωθεί. Ένα μόνο μένει. Να Τον αφήσουμε να μας φωτίσει με το Φως της Αναστάσεώς Του, για να μάθουμε να συγχωρούμε, να αγαπούμε και να κοινωνούμε χαίροντες «κύκλω της ψυχοτρόφου τραπέζης», που μας ετοίμασε με τη σταυρική Του Θυσία και «του καινού της αμπέλου γεννήματος της θείας ευφροσύνης», ως συνδαιτυμόνες της χάριτός Του, προγευόμενοι της δικής μας Αναστάσεως.

Ευχόμαστε σε όλους έτη πολλά, ευλογημένα και καταυγαζόμενα από το Ανέσπερο, Πασχάλιο Φως.

Άγιον Πάσχα, 2018
Μετά πατρικών ευχών
και πολλής αγάπης εν Χριστώ Αναστάντι
Ο Μητροπολίτης
†Ο Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos