ο Γιάννης Πυργιωτάκης (δεξιά) μαζί με τον βουλευτή Λασιθίου Κ. Δερμιτζάκη και τον δήμαρχο Ιεράπετρας, Σ. Αναστασάκη
ο Γιάννης Πυργιωτάκης (δεξιά) μαζί με τον βουλευτή Λασιθίου Κ. Δερμιτζάκη και τον δήμαρχο Ιεράπετρας, Σ. Αναστασάκη

Συνήθως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, προκαλούν θόρυβο και καταναλώνουν σουβλάκια. Εξαίρεση αποτέλεσε η πρωτοβουλία της ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΕΙΑ, να παρουσιάσει στα πλαίσια των Κυρβείων

τον τιμητικό τόμο “Εκπαίδευση, κοινωνία και πολιτική“, των εκδόσεων Πεδίο, στον Πανεπιστημιακό δάσκαλο Ιωάννη Ε. Πυργιωτάκη, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και Γεραπετρίτη.

Την έκδοση παρουσίασαν ο Αντώνης Βγόντζας μαζί με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Νίκο Παπαδάκη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η κυρία Πέπη Μεντζάκη Χαροκοπάκη.

Τον κ. Πυργιωτάκη τίμησαν με τη παρουσία τους, ο βουλευτής Λασιθίου του Συ.Ριζ.Α. Κωστής Δερμιτζάκης, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης, η τοπική εκκλησία, φίλοι και Γεραπετρίτες.

Χαιρετισμός των φοιτητών του Γ. Πυργιωτάκη

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλοι και συγγενείς του κ. Πυργιωτάκη

Πρώτα-πρώτα θα θέλαμε να συγχαρούμε τον κ. Πυργιωτάκη για την τιμητική διάκριση που του γίνεται σήμερα στη γενέτειρά του. Σ’ αυτή τη χαρά θα θέλαμε κι εμείς να δηλώσουμε τη συμμετοχή μας ως μαθητές του και υποψήφιοι διδάκτορες Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καταθέτοντας τη δική μας προσωπική μαρτυρία από τη μαθητεία μας κοντά του. Βέβαια γνωρίζομε εξ αρχής ότι όσα και να πούμε δεν επαρκούν για να δώσουν την πλήρη εικόνα για τον Άνθρωπο, τον Ερευνητή, τον Επιστήμονα, τον Παιδαγωγό και Δάσκαλο, κ. Γιάννη Πυργιωτάκη.

Γνωρίσαμε τον κ. Πυργιωτάκη ως συντονιστή του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Αναμφίβολα, αυτή η θέση είναι πρόκληση καθώς εμπερικλείει ένα σύνολο πολύπλοκων ευθυνών και καθηκόντων, στα οποία κατά τη γνώμη μας κατάφερε να ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Και θέλομε εδώ να τονίσουμε τη σημασία του να είσαι και Άνθρωπος (με Α κεφαλαίο) εκτός από επιστήμονας. Θεωρούμε ότι κατά την εποχή που διανύουμε είναι σημαντικό το να μην χάνονται οι ανθρώπινες αξίες, όπως η ευγένεια, η αλληλεγγύη, η βοήθεια προς τον συνάνθρωπό μας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη όλων των προκλήσεων, και αυτό κατάφερε να κάνει με μεγάλη επιτυχία ο κ. Πυργιωτάκης. Πέρα από την υπέρμετρη προσφορά του στην Εκπαίδευσή μας ήταν και είναι πάντα δίπλα μας, πρόθυμος να συζητήσει τα προβλήματά μας και να μοιραστεί τους προβληματισμούς μας.

Εκτός από συντονιστή του Διδακτορικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, τον γνωρίσαμε καλύτερα ως καθηγητή κατά τη διάρκεια του περσινού εαρινού εξαμήνου, όταν μας δίδαξε το μάθημα ‘Προχωρημένες μέθοδοι ποιοτικής έρευνας στην Εκπαίδευση.’ Τι να πρωτοπούμε γι’ αυτή την εμπειρία. Λένε πως κάποιες φορές τα λόγια δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν αυτά που νιώθουμε. Ωστόσο, τολμούμε να πούμε έστω και λίγα φτωχά λόγια για να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την αξέχαστη εμπειρία, γιατί αυτό που συνέβαινε με τον κ. Πυργιωτάκη δεν ήταν μια απλή διδασκαλία. Ήταν αληθινή μυσταγωγία, μέσα από την οποία δεν γνωρίζαμε πότε ανακαλύπταμε τη νέα Γνώση, πότε ανακαλύπταμε το Δάσκαλο και πότε ανακαλύπταμε τον εαυτό μας! Πρόκειται πραγματικά για μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κατά τη διάρκεια του μαθήματος ο κ. Πυργιωτάκης, με το δικό του μοναδικό τρόπο, μάς ταξίδεψε σε ένα καινούριο κόσμο, στον κόσμο της ποιοτικής έρευνας. Μας οδήγησε στα δύσκολα μονοπάτια της εκπαιδευτικής έρευνας με τη μαεστρία και την άνεση ενός χαρισματικού δασκάλου. Γιατί ο κ. Πυργιωτάκης είναι κυρίως και πάνω από όλα ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ! Κατά τη διάρκεια του μαθήματος συζητήσαμε, γελάσαμε, μάς έκανε να αμφισβητήσουμε ισχύουσες αντιλήψεις, μάς ενέπνευσε, μάς έδωσε τη δύναμη να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να τον εμπιστευθούμε ως νέοι επιστήμονες. Αλήθεια, τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένας φοιτητής από τον καθηγητή του, αν όχι την έμπνευση και τη δύναμη της γνώσης ώστε να στέκεται στα δικά του πόδια και να ανοίγει καινούριους δρόμους στον εαυτό του και στην έρευνά του;

Αυτός είναι λοιπόν ο κ. Πυργιωτάκης: ένας Άνθρωπος, Επιστήμονας, Ερευνητής, Παιδαγωγός με ήθος και αξίες και κυρίως με αγάπη για τον Άνθρωπο, την εκπαίδευση και τους φοιτητές του. Μέσα από τα βάθη της ψυχής μας τον ευχαριστούμε γι’ αυτή την εμπειρία. Τον συγχαίρουμε και πάλι για τιμητική διάκριση που του γίνεται και ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσει την ανιδιοτελή προσφορά του στην Εκπαίδευση γιατί η εκπαίδευση πάντα χρειαζόταν, χρειάζεται και θα χρειάζεται ανθρώπους σαν τον κ. Πυργιωτάκη.

Δάσκαλε σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Τα παιδιά σας, οι υποψήφιοι διδάκτορες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου:

Ελπινίκη Μανώλη

Νάγια Στυλιανίδου

Ιωάννης Ζένιος

Ζήνων Σχίζας

Χαρά Αναστασίου

Παπαδάκης, Χαροκοπάκη, Βγόντζας
Παπαδάκης, Χαροκοπάκη, Βγόντζας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΥΡΓΙΩΤΑΚΗΣ

Ο Γιάννης Πυργιωτάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Kρήτης. Γεννήθηκε στη Γρα-Λυγιά της Ιεράπετρας. Μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα σπούδασε στη Γερμανία στο γνωστό Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1978. Το 1984 εξελέγη παμψηφεί Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης για να καταλάβει το 1992 τη βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή επίσης παμψηφεί. Είναι πολυγραφότατος και το ερευνητικό και το συγγραφικό του έργο αναγνωρίζεται διεθνώς. Έχει συγγράψει είκοσι βιβλία και περί τις εκατό αυτοτελείς μελέτες και μονογραφίες, δημοσιευμένες στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε διάφορα Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αγγλίας και Ελβετίας και συνεργάστηκε με πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Διετέλεσε επίσης Επισκέπτης Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης στο Γερμανικό Ινστιτούτο για Διεθνή Παιδαγωγική ‘Eρευνα. Σήμερα είναι καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου κλήθηκε για να οργανώσει Διδακτορικές Σπουδές, για τις οποίες εξακολουθεί να έχει την πλήρη ευθύνη. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και έχει οργανώσει ο ίδιος πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών και Επίτιμος Πρόεδρος Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.

Αξίζει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι:

  • από το 1984 ο κ. Πυργιωτάκης με το βιβλίο του «Κοινωνικοποίηση και Εκπαιδευτικές Ανισότητες» (σήμερα κυκλοφορεί σε ενδέκατη έκδοση), διατύπωσε μια δική του θεωρία για την ερμηνεία της εκπαιδευτικής ανισότητας και άνοιξε νέους δρόμους στην έρευνα του σημαντικού αυτού φαινομένου.
  • Μνημειώδους σημασίας θεωρείται επίσης το έργο του «Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη», το οποίο από το 1999 μέχρι σήμερα έχει κάνει 15 εκδόσεις.
  • Στα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνισή του στο χώρο της λογοτεχνίας, με τη συλλογή διηγημάτων που φέρει τον τίτλο «Στη γη της Τηλλυρίας». Για το έργο του αυτό ο κ. Πυργιωτάκης έχει τιμηθεί με το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο διηγήματος από το γνωστό «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός».

Επίσης με το βιβλίο του «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο αλλοδαπός της Αθήνας», ο κ. Πυργιωτάκης επιχειρεί για πρώτη φορά μια συνολική ανασυγκρότηση στο βίο και το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, μέσα από αυθεντικές πηγές και μαρτυρίες. Το έργο αυτό ανέβηκε σε θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Λάκη Κουρετζή.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos