Καβούσι, 25 Οκτωβρίου 2015
Καβούσι, 25 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση με τίτλο “ ΕΛΑΙΑΣ-ΕΙΡΗΝΗΣ , ΦΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΙ ” συνδιοργανώνουν η Τοπική Κοινότητα Καβουσίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράπετρας, της Περιφέρειας Κρήτης και της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, για τον εορτασμό της γενεθλίου ημέρας του ΟΗΕ, με σκοπό την κατάθεση αιτήματος για την έναρξη των διαδικασιών, ώστε να ενταχθεί η  μοναδική Μνημειακή Μινωική  Ελιά του Αζοριά Καβουσίου και το περιξ αυτής “Μινωικό Άλσος Ειρήνης”  στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει  στο Δημοτικό Σχολείο του Καβουσίου στις  10.30 π.μ. και θα συνεχιστεί στην Ακρόπολη και στην Αρχαία Ελιά του Αζοριά με μινωικά δρώμενα και με προσφορά προς τον ΟΗΕ ενός φυτωρίου –κόρης της, που θα την κατευοδώσουμε με απώτερο στόχο και καθολική ευχή να φθάσει και να φυτευθεί  στα κεντρικά του κτίρια στη Ν.Υόρκη Αμερικής.

Θα προσφερθούν επίσης : ένα φυτώριο στην UNESCO  και ένα για να φυτευτεί στο αεροδρόμιο της Σητείας.

Η εκδήλωση  θα τελειώσει στην πλατεία του χωριού, με γευσιγνωσία μινωικής κουζίνας από την αρχαιολόγο Τζέρολιν Μόρισον και ρακοκάζανο που θα στήσει ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος.

                                                  ΘΑ  ΟΜΙΛΗΣΟΥΝ :

-o καθηγητής της κλασσικής αρχαιολογίας Λευτέρης Χατζόπουλος

-o οικονομολόγος-συγγραφέας Ματθαίος Παχλιτζανάκης

-o ιστορικός-συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης και

-o αρχαιολόγος Νίκος Παναγιωτάκης.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Γιώργος Βιτώρος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

                                   “  ΕΛΑΙΑΣ-ΕΙΡΗΝΗΣ, ΦΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΙ  ”

Παρουσιαστής :   Γιώργος Βιτώρος

ΜΕΡΟΣ  ΠΡΩΤΟ:     Αύλειος χώρος Δημοτικού Σχολείου Καβουσίου

ΕΝΑΡΞΗ: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ : Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου, Γιάννης Ρεμεδιάκης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:  1. Ο οικονομολόγος- συγγραφέας Ματθαίος Παχλιτζανάκης: α)θέμα: «Ελαίας-Ειρήνης δρόμοι», β) θέμα:  «Φωτοκρατία» (δεύτερη ενότητα από την ποιητική συλλογή του Μ.Παχλιτζανάκη με τον τίτλο «Χαίρε Σύμπαν Ασύμπαντο».  Απαγγελία: η καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας Νίκη Μπαυγιαδάκη και ο ποιητής.  –

  1. Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης, με θέμα: «Μινωικά μονοπάτια»

3.Ο αρχαιολόγος Νίκος Παναγιωτάκης με θέμα: «Μινωικές φρυκτωρίες: το πρώτο φως επικοινωνίας και αφύπνισης

4.Απονομή  τιμητικής πλακέττας για  Ουίλλιαμ Κούλσον στην  Αμερικ.Αρχαιολ. Σχολή

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Χώρος Αζοριά και Μινωικής Ελιάς Καβουσίου:

α) Ομιλητής ο καθηγητής της κλασσικής αρχαιολογίας Λευτέρης Χατζόπουλος με θέμα: «ανασκαφές Ακρόπολης Αζοριά, αρχαιολογικά στοιχεία περιοχής»

β) Μινωικό δρώμενο από την Πολιτιστική Ομάδα «Μινωική Αυλή» με θέμα: «Μινωικές τελετές».

γ) Παράδοση φυτωρίων Μινωικής Ελιάς : α )προς τον ΟΗΕ, που θα συνοδεύεται από  την καθολική μας ευχή να φθάσει και να φυτευτεί στα κεντρικά του γραφεία στη Ν.Υόρκη, β) προς την UNESCO, με το αίτημα να αρχίσουν οι διαδικασίες για να ενταχθεί  στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων και γ) προς το Δήμο Σητείας, προκειμένου να φυτευτεί στο αεροδρόμιο της Σητείας.

δ ) Μεταφορά του φυτωρίου στο Κοινοτικό Κατάστημα Καβουσίου

MEΡOΣ ΤΡΙΤΟ: Κεντρική πλατεία Καβουσίου, με γευσιγνωσία μινωικής κουζίνας από την αρχαιολόγο Τζέρολιν Μόρισον, ρακοκάζανο, παραδοσιακή μουσική με το Βαγγέλη Βαρδάκη, το Γιώργο Κανιτάκη κ.α. καλλιτέχνες και παραδοσιακοί χοροί από τη σχολή χορού της Σοφίας Μανδουράρη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos