.... επειδή μ' έφερε το χελιδόνι
μαρτυρίες …

«Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί» είχε πει ο Σεφέρης και ο λόγος του βρήκε απόλυτη ισχύ όχι μόνο το βράδυ της 10ης Αυγούστου στην εκδήλωση «…επειδή με έφερε το χελιδόνι» αλλά και στην έκθεση για το Εθνικό Ορφανοτροφείο Αρρένων Λασιθίου που διοργάνωσαν τα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Λασιθίου και η ΠΛΕΑΜ. 300 άτομα μας τίμησαν τη βραδιά της εκδήλωσης και πάνω από 700 περιηγήθηκαν στην έκθεση που λειτούργησε στο Παλαιό Γυμνάσιο Νεάπολης για μία εβδομάδα με έγγραφα, φωτογραφίες και αντικείμενα του Εθνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων Λασιθίου (ΕΟΑΛ).

Μνήμες μιας άλλης εποχής, όχι πολύ μακρινής από τη δική μας, που μπορεί να συνδέονται με πρόσωπα της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας αλλά κυρίως δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι εννοούμε περίθαλψη παιδιών, για το πώς βιώνεται η παιδικότητα μέσα σε ένα ίδρυμα και πόσο εύκολα θύματα μιας σκληρής παιδαγωγικής μπορεί να είναι τα παιδιά.

Από την ημέρα της εκδήλωσης και των εγκαινίων της έκθεσης για το ΕΟΑΛ έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν προσέλθει στην υπηρεσία μας (Αναπήρων Πολέμου 3, στη Νεάπολη) πάρα πολλοί άνθρωποι που σχετίζονται με αυτό, πρώην τρόφιμοι, υπάλληλοι, παιδαγωγοί, για να καταθέσουν φωτογραφικό ή άλλο υλικό για το ορφανοτροφείο, ένα ίδρυμα που από το 1924 που δημιουργήθηκε έως το 1983 που έκλεισε σφράγισε τη ζωή 1000 παιδιών και συνδέθηκε με την τοπική κοινωνία.

Έτσι, θεωρούμε ότι επιτεύχθηκε ο σκοπός της επιλογής μας να παρουσιάσουμε σε αδρές γραμμές το αρχείο του Εθνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων Λασιθίου: Έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ένα αρχείο που στο μεγαλύτερο μέρος του απόκειται στα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν.Λασιθίου και δεν έχει αγγιχθεί από την έρευνα, ενώ αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από ιστορικής αλλά και κοινωνιολογικής και παιδαγωγικής πλευράς. Τονίστηκε η ανάγκη να εμπλουτιστεί από το υλικό και τη μαρτυρία κάθε ανθρώπου που συνδέθηκε με κάποιο τρόπο με τη λειτουργία του ιδρύματος.

Για αυτό, τόσο στην εκδήλωση όσο και στην έκθεση δόθηκε μια πολύ γενική και όχι ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας του ιδρύματος, στηριγμένη στο ήδη υπάρχον αρχειακό υλικό, και δεν έγινε εμβάθυνση σε επιμέρους θέματα ή στη συνεισφορά συγκεκριμένων προσώπων. Ευνόητο είναι ότι η γενική αυτή εικόνα δεν μπορεί να αποκαταστήσει την αλήθεια για την ιστορία του ιδρύματος. Άλλωστε, η αλήθεια είναι σχετική και έχει το πρόσημο, θετικό ή αρνητικό, των βιωμάτων που ο καθένας είχε στο ίδρυμα. Το αρχείο του Εθνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων Λασιθίου «περιμένει» τις προσωπικές σας μαρτυρίες αλλά και τον ερευνητή που θα ενσκήψει πάνω στο ενδιαφέρον υλικό του και θα αναδείξει την πολύπλευρη σημασία του.

Τα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Λασιθίου ως ο μόνος αρμόδιος φορέας για τη συγκέντρωση, φύλαξη και ανάδειξη του αρχειακού υλικού όλου του νομού αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση για την απήχηση που είχε η εκδήλωση «…επειδή με έφερε το χελιδόνι» και για αυτό θα ήθελαν να ευχαριστήσουν:

  • Καταρχήν, όλους τους απλούς πολίτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους
  • τους συνδιοργανωτές, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και την ΠΛΕΑΜ, η συνδρομή των οποίων ήταν εξαιρετικά πολύτιμη.
  • τον κ. Νίκο Ανδριώτη, κεντρικό ομιλητή ο οποίος μίλησε για την κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου δίνοντας μας το γενικό πλαίσιο της εποχής.
  • Τον κ. Μαυροειδή Γιώργο που επιμελήθηκε τα βίντεο με τις προσωπικές μαρτυρίες.
  • Τους μουσικούς Χρυσή Τζάβλα, Δημήτρη Πέκκα, Κων/νο Σκουλικάρη και Γιάννη Σταματογιάννη που αφιλοκερδώς πλαισίωσαν την εκδήλωση καθώς και τον κ. Γιώργο Τουτουδάκη για την τεχνική υποστήριξη.
  • Τους ανθρώπους που δέχτηκαν να καταθέσουν την εμπειρία τους από το ίδρυμα, τρόφιμους και προσωπικό του ΕΟΑΛ, τους κυρίους Σπάρταλη Μιχάλη, Φουλεδάκη Γιώργο, Χουλάκη Γιώργο, Μαρκάκη Σοφία, Βελιβασάκη Γιώργο, Καλαθάκη Στέλιο, Παπατζανάκη Νίκο, Χειρογιαννάκη Μανώλη, και Παντερμαράκη Πόπη.
  • Την κ. Μαρία Σωρού και τον κ. Θάνο Αγγελόπουλο που συνέβαλαν στην έρευνά μας.
  • τη Δημοτική κοινότητα Νεάπολης και τον κ. Κωστή Κοκκίνη για τη βοήθεια και τη στήριξη.
  • Τους χορηγούς idea plus και τον κ Αντώνη Φούσκη, το αρτοποιείο Μιραμπέλλο, και το S/M Χαλκιαδάκης καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας Ανατολή, 104,4, Λατώ FM και φωνη εν.
  • Την Ι. Μ. Κουφής Πέτρας και τα ΚΑΠΗ Νεάπολης για τη φιλοξενία τους
  • Το βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου κ.Μ.Θραψανιώτη, το δήμαρχο Αγ.Νικολάου κ.Αντώνη Ζερβό, τους αντιδημάρχους κ.κ. Δ.Καρνιαδάκη και Κ.Κοκκίνη, τους δημοτικούς συμβούλους και τον αναπληρωτή πρόεδρο του Κέντρου Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης κ.Κωστή Πιταροκοίλη για το χαιρετισμό και την παρουσία τους στην εκδήλωση.

ΓΙΑ ΤΑ Γ.Α.Κ. – ΑΡΧΕΙΑ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΜΕΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΜΑΜΟΥ ΑΝΝΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos