… επειδή με έφερε το χελιδόνι
εθνικό ορφανοτροφείο αρρένων Λασιθίου

Βασικές πτυχές της λειτουργίας του Εθνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων Λασιθίου (ΕΟΑΛ), ενός ιδρύματος που λειτούργησε από το 1925 έως το 1983 στη Νεάπολη Μεραμβέλλου και περιέθαλψε πάνω από 1.000 παιδιά, έχει σκοπό να παρουσιάσει η Εκδήλωση των Γ.α.Κ.- Αρχείων Ν. Λασιθίου και της Πολιτιστικής Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου «…επειδή με έφερε το χελιδόνι» την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 και ώρα 19:30 στο Παλαιό Γυμνάσιο Νεάπολης.

Πρώτη φορά ανοίγουν οι φάκελοι του αρχείου του ΕΟΑΛ και επιχειρείται να αναδειχθεί το ευαίσθητο θέμα της περίθαλψης ορφανών παιδιών μέσα από:

  • ομιλία του δρ. Νικολάου Ανδριώτη με θέμα: «Κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα μέσα του 19ου έως μέσα του 20ου αιώνα»
  • παρουσίαση της ιστορίας του ΕΟΑΛ, καθώς και του αρχειακού υλικού που απόκειται στα ΓΑΚ, από τις κ. Άννα Μάμου – Φιλόλογο, αποσπασμένη στα ΓΑΚ Ν. Λασιθίου και Παναγιώτα Μέμου – Αρχειονόμο, Προϊσταμένη των ΓΑΚ –Αρχείων Ν. Λασιθίου
  • βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες τροφίμων, μελών του προσωπικού και της τοπικής κοινωνίας για το ΕΟΑΛ

Την εκδήλωση θα κλείσουν μελωδικά οι μουσικοί: Δημήτρης Πέκας, Κωνσταντίνος Σκουληκάρης, Γιάννης Σταματογιάννης και Χρυσή Τζάβλα.

Θα λειτουργήσει πενθήμερη έκθεση αρχειακού υλικού, φωτογραφικών και άλλων υλικών τεκμηρίων του ΕΟΑΛ στο χώρο του Παλαιού Γυμνασίου Νεάπολης από τις 11 έως τις 15 Αυγούστου κατά τις ώρες 11:00-13:00 και 18:30-20:30.

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos