.... επειδή μ' έφερε το χελιδόνι
μαρτυρίες …

Η πρώτη απόπειρα έρευνας της ιστορίας του  Εθνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων Λασιθίου (ΕΟΑΛ), που λειτούργησε στη Νεάπολη από το 1925 έως το 1983, φιλοξενώντας, αναθρέφοντας πάνω από 1000 παιδιά, έγινε το βράδυ της Τετάρτης 10 Αυγούστου, στο χώρο του παλαιού Γυμνασίου, όπου πλέον στεγάζεται το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Νεάπολης. Το βάρος της έρευνας και παρουσίασης έπεσε στις κυρίες Γιώτα Μέμου και Άννα Μάμου, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, υπηρεσία που βρίσκεται στη Νεάπολη, με την Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου.

.... επειδή μ' έφερε το χελιδόνι
οι κυρίες Μέμου και Μάμου

Στην εσωτερική αυλή του Γυμνασίου, υπήρξαν στιγμές συγκίνησης, εάν παρατηρούσε κανείς τους θεατές. Ειδικά όταν προβλήθηκαν τα video, ανθρώπων που μεγάλωσαν στο Ορφανοτροφείο και σήμερα είναι μέλη της ντόπιας κοινωνίας. Διηγήσεις, θύμισες, ιστορίες, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε η κοινωνία της Νεάπολης τα ορφανά από όλη την Ελλάδα. Ή για τους λίγο μακρύτερα της Νεάπολης, το ορφανοτροφείο φάνταζε ανάλογα με τη γνώση ή το μύθο του καθενός. Ο Νίκος Ανδριώτης μίλησε για τη Κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα μέσα του 19ου έως μέσα του 20ου αιώνα. Η ιστορία του Εθνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων Λασιθίου παρουσιάστηκε από τις κυρίες Μέμου και Μάμου, ενώ οι μελωδίες της εκδήλωσης ερμηνεύτηκαν από τους: Δημήτρης Πέκας, Κωνσταντίνος Σκουληκάρης, Γιάννης Σταματογιάννης και Χρυσή Τζάβλα.

.... επειδή μ' έφερε το χελιδόνι
πολύς κόσμος …. συγκίνηση

Λειτουργεί πενθήμερη έκθεση αρχειακού υλικού, φωτογραφικών και άλλων υλικών τεκμηρίων του ΕΟΑΛ στο χώρο του Παλαιού Γυμνασίου Νεάπολης από τις 11 έως τις 15 Αυγούστου κατά τις ώρες 11:00-13:00 και 18:30-20:30.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos