Εσύ ο τελευταίος λεπρός, εγκαίνια
ο σταυρός στην είσοδο της Σπιναλόγκας

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου (2/6), τα εγκαίνια της εικαστικής παρέμβασης του Κώστα Τσόκλη στη Σπιναλόγκα, με τίτλο “εσύ, ο τελευταίος λεπρός“.

Παρόντες, μεγάλο μέρος της δημοσιογραφικής κοινότητας των Αθηνών που είχαν κληθεί για το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, Ελούντας και Αγίου Νικολάου. Για τον καλλιτέχνη και ο έργο μίλησαν, ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους.

Η Ελένη Τσόκλη, έδωσε κάποια βασικά στοιχεία της όλης παρέμβασης, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ξενάγηση των καλεσμένων στο έργο, το οποίο απλώνεται σε όλο το νησί, αλλά και στη δρώμενο του ίδιου του Τσόκλη, ο οποίος ως μέρος του έργου του, περπάτησε για αρκετή ώρα σε ένα δωμάτιο με το πάτωμα γεμάτο αλάτι.
Εσύ ο τελευταίος λεπρός, εγκαίνια
από τα εγκαίνια

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, μίλησε για τη Σπιναλόγκα και τη ιστορία της. Ειδικά μετά το 1957 με το κλείσιμο του λεπροκομείου, ο χώρος ερήμωσε, για να αρχίσει πριν μερικά χρόνια εκ νέου το ενδιαφέρον για το μνημείο και να ξεκινήσει η διαδικασία αναστήλωσης. Σήμερα έχουμε τη ευκαιρία και για τέσσερις ολόκληρους μήνες, να δούμε μια διαφορετική προσέγγιση για τη ζωή των λεπρών. Ο κ. Τσόκλης δίδει τη δική του ματιά και προσσέγγιση, για τη ζωή των λεπρών. Μια μνημειώδης παρέμβαση που μετατρέπει όλο το νησί σε ένα σύγχρονο έργο τέχνης.

Εσύ ο τελευταίος λεπρός, εγκαίνια
ο Κώστας Τσόκλης σε ένα από τα δρώμενα κατά το άνοιγμα της έκθεσης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στον χαιρετισμό του, δανείστηκε απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, του ανθρώπου που έδωσε άλλη διάσταση στη ζωή των έγκλειστων λεπρών με την έλευση του το 1936. “Πιστεύω ακράδαντα, πως κάποια μέρα, όταν ο ανθρωπισμός θα επικρατήσει πάνω στη γη, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί επανορθώνοντας τις θανάσιμε παραλήψεις και πράξεις των ανθρώπων, ηθελημένες ή αθέλητες και τότε, όπως οι αληθινοί και τίμιοι άνθρωποι, πηγαίνουν στο Νταχάου, στο Άουσβιτς και γονατίζουν και με τα δάκρυα τους προσπαθούν να ξεπλύνουν τη ντροπή για ότι έγινε εκεί, το ίδιο θα γίνει και στο μικρό νησάκι της Σπιναλόγκας που του καθαγίασαν αφανείς μάρτυρες και ήρωες, οι δυστυχισμένοι Χανσενικοί.

Παρέστησαν ακόμα, ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης και οι υποψήφιοι βουλευτές, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μανώλης Θραψανιώτης και Ελένη Βλάσση και ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης.

Επιμελητές της εκδήλωσης είναι η Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο ιστορικός Τέχνης Bruno Cora, διευθυντής, κατά καιρούς, πολλών Μουσείων στην Ιταλία και την Ελβετία.

Απογοήτευση όμως προκάλεσε στο κοινό η, χωρίς εξήγηση αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η μη εκτέλεση της μουσικής σύνθεσης του Νίκου Ξυδάκη που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση. Ο Νίκος Ξυδάκης και οι μουσικοί αποχώρησαν από τη Σπιναλόγκα, λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια, παρά τις πολυήμερες πρόβες.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos