Άποψη του χωριού

Ζωνιανά

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007 στο μεγάλο αμφιθέατρο του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος του 4ου ΤΕΕ-ΕΠΑΛ , 5ου Λυκείου, 3ου Γυμνασίου (Κηπούπολη, Ελ. Σκεπετζή 31, παράλληλος Λ. Κνωσού, πληροφορίες: 697.333.5555) από τις 18:00 έως τις 24:00 διοργανώνεται διδασκαλία – αφιέρωμα με θέμα: "Ζωνιανά: η άλλη όψη" από το Διδασκαλείο Λαογραφίας του Γιάννη Παναγιωτάκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών.

Από τις 18:00 θα παρουσιαστούν τμηματικά (με προβολές ταινιών και φωτογραφικού υλικού) όλα τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, η Μυθολογία και η Ιστορία που σχετίζεται με το χώρο, το γεωφυσικό περιβάλλον, το μοναδικό Σπήλαιο Ζωνιανών – Τρύπα του Σφεντόνη, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, βιβλία που έχουν εκδοθεί για το χωριό, καλλιτεχνικές δημιουργίες Ζωνιανών, το ιστορικό χορευτικό συγκρότημα του χωριού κ. α.
Όλα τα παραπάνω θα συνδυαστούν με τη διδασκαλία λαογραφίας και χορού ενώ θα παρέμβουν σημαντικοί άνθρωποι που σχετίζονται με την περιοχή. Στη βιωματική προσέγγιση θα συμμετέχουν από τις 18:00 πάνω από δέκα παραδοσιακοί μουσικοί ζωνιανής καταγωγής – από όλες τις γενιές οργανοπαικτών – και πολλοί ντόπιοι παλαιοί χορευτές.
Μετά το τέλος του αφιερώματος λόγου, μουσικής και εικόνας (γύρω στις 21:00) θα γίνει κρητικό γλέντι στον ίδιο χώρο με προσφορά σπιτικής κρητικής παραδοσιακής κουζίνας, κρασιού και ρακής. Επίσης οι μαθητές του Γιάννη Παναγιωτάκη θα παραλάβουν μια τσάντα από τα Ζωνιανά με βιβλίο, DVD, πόστερ και έντυπο υλικό για την περιοχή. Στην όλη διοργάνωση εκτός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών συμμετέχουν δυναμικά και πολλοί ευαισθητοποιημένοι Ζωνιανοί του Ηρακλείου.
Στο Αφιέρωμα εκτός των άλλων θα παρουσιαστούν οι Ζωνιανοί μουσικοί Μανώλης Παρασύρης του Ιωάννη, Πλουμής Νικόλαος του Γεωργίου, Λευτέρης Κλίνης του Ανδρέα, Μανώλης Ζερβός του Νικολάου, Νικηφόρος Θεοχάρης του Κωνσταντίνου,Θεοχάρης Νικηφόρος του Γεωργίου, Στέλιος Ζαχαριουδάκης του Γεωργίου, Στέλιος Παρασύρης του Παύλου, Θεοχάρης Νικηφόρος του Βαρδή, Αντώνης Νικηφόρος του Στυλιανού και Αναστάσιος Νικηφόρος του Κωνσταντίνου ενώ θα γίνει ανάφορά στους παλαιούς λυράρηδες των Ζωνιανών όπως ο Θεοχάρης Νικηφόρος ("Διαολοχάρης") και ο Γεώργιος Παπαδάκης ("Γερμάνης").

Η παρουσία σας θα είναι για εμάς χαρά και τιμή.

Είσοδος Ελεύθερη.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos