Βάσω Κατράκη Η Βάσω Κατράκη (Αιτωλικό 1914-1988) είναι το πρόσωπο που φιλοξενείται στην εκπομπή «Μονόγραμμα» που θα προβληθεί σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου. Η ίδια αποτελεί μια ξεχωριστή πείπτωση στο χώρο της ελληνικής χαρακτικής και χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία της δημιουργίας στο χώρο αυτό.
 
Το έργο της συνολικά δεν εκφράζει μόνο την αισθητική τελειότητα της μαστριάς ενός χαράκτη, που διαρκώς ανιχνεύει μέσα στο υλικό του για να εκφραστεί πληρέστερα, αλλά σε κάθε χάραξή της βρίσκεται ένα πνευματικό πάθος απ’ όπου πηγάζει και κάθε μήνυμά της ανθρώπινο.
 
¶ρχισε με τη ξυλογραφία και έδωσε μια χαρακτική στην οποία συνδυάζονται η προσήλωση στην πραγματικότητα με την έμφαση στα εξπρεσιονιστικά στοιχεία.
 
Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1914, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1936 ως το 1940 ζωγραφική με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Παρθένη και χαρακτική κοντά στον Γιάννη Κεφαλληνό.
 
Την ταινία προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Νίκος Τριανταφυλλίδης, φωτογραφία Νίκος Γαρδέλης, μοντάζ Γιάννης Κριαράκης και διεύθυνση παραγωγής Ηρώ Σγουράκη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos