Η διεθνής μέρα μουσείων στο μουσείο Χριστιανικής Τέχνης
Μιχαήλ Δαμασκηνός, ο Μυστικός Δείπνος

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» συμμετέχει την Παρασκευή 18 Μαΐου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με μία αφηγηματική προβολή λεπτομερειών από τις εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού και πιο συγκεκριμένα της Α’ Οικουμενικής Συνόδου  και του Μυστικού Δείπνου.

Μέσα από τα επί μέρους στοιχεία της εικόνας ο καλλιτέχνης αφηγείται παράλληλες ιερές ιστορίες και παρουσιάζει συμβολικά στοιχεία που εισάγουν τον θεατή στο βαθύτερο θεολογικό μήνυμά της. Μορφές που συνδιαλέγονται μεταξύ τους, παρατηρούν, παρακολουθούν, συμμετέχουν σε δευτερεύοντες διαλόγους, μορφές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που η κάθε μια διακρίνεται για το ιδιαίτερο ύφος της και είναι απολύτως αναγνωρίσιμη από ανθρώπους εξοικειωμένους με την ορθόδοξη εικονογραφία.  Όλες αυτές οι λεπτομέρειες συγκροτούν μικρές ιερές «πινακοθήκες», μικρές εικόνες εντεταγμένες στο μεγάλο κάδρο.

Η διεθνής μέρα μουσείων στο μουσείο Χριστιανικής Τέχνης
Μιχαήλ Δαμασκηνός, η Α’ Οικουμενική Σύνοδος

Οι άνθρωποι του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» επεξεργάστηκαν σε ψηφιακή μορφή τις δυο παραπάνω εικόνες, διαχώρισαν τις επί μέρους ενότητες και προσφέρουν στους επισκέπτες του Μουσείου την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις λεπτομέρειες σε υψηλές αναλύσεις και να κατανοήσουν το υψηλό επίπεδο της τέχνης που αναπτύχθηκε στο νησί κατά τον 16ο αιώνα, εποχή κατά την οποία δημιούργησε το έργο του ο Δαμασκηνός.

Η παρουσίαση των λεπτομερειών θα γίνει σε μεγάλη οθόνη στους χώρους του μουσείου (Ναός Αγίας Αικατερίνης στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο).

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos