Τζον ΧολογουέηΚυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Τζον Χολογουέη «Ας αλλάξουµε τον κόσµο χωρίς να καταλάβουµε την εξουσία. Το νόηµα της επανάστασης σήµερα». Στο ιδιαίτερα προκλητικό, αιρετικό και ευρηµατικό αυτό βιβλίο ο Τζον Χολογουέη, διερωτάται πώς µπορούμε να ανοίξουµε και πάλι το ζήτηµα της επανάστασης – το ζήτηµα του ριζικού µετασχηµατισµού της κοινωνας.
 
Πέρα από δογµατισµούς και βεβαιότητες «µεταρρυθµιστικού» ή «επαναστατικού» τύπου, ο συγγραφέας εκκινά από τη διαπίστωση ότι όποια µορφή κι αν πήρε η κατάκτηση της εξουσίας δεν επέτρεψε την υλοποίση αλλαγών που ήλπιζαν οι πρωταγωνιστές της.
 
Ούτε οι µεταρρυθµιστικές ούτε οι επαναστατικές κυβερνήσεις κατάφεραν να αλλάξουν τον κόσµο. ¶ρα το ζητούµενο δεν µπορεί να είναι η κατάκτηση της εξουσίας αλλά η κατάλυσή της.
 
Τούτο σηµαίνει ότι ο αγώνας προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να επιδιώκει τη χειραφέτηση της δύναµης-δράσης (potentia), που πάντα απορρέει από την ανανεωτική ροή του κοινωνικού πράττειν, από την εξουσία-κυριαρχία (potestas), η ποία φετιχοποιεί και αναπαράγει το υπάρχον. Βιβλίο αναφοράς των κοινωνικών κινηµάτων από τη Λατινική Αμερική μέχρι τους δρόµους της Γαλλίας, αφού έχει ήδη μεταφραστεί σε 11 γλώσσες.
 
Ο τόµος, πέρα από τον πρόλογο του συγγραφέα ειδικά για την ελληνική έκδοση, περιλαµβάνει ένα νέο εκτενή επίλογο (σελ. 416-481) στον οποίο σχολιάζονται οι αντιδράσεις, τα σχόλια και οι κριτικές που συνάντησε η από τριετίας πρώτη έκδοση του έργου.
 
Ο συγγραφέας 
 
O Τζον Χολογουέη, καθηγητής σήµερα στο Instιtuto de Ciencias Sociales y Humanidades του Αυτόνοµου Λαϊκού Πανεπιστηµίου στο Μεξικό, έγινε παγκοσµίως γνωστός από τις σηµαντικές του παρεµβάσεις στο θεωρητικό προβληματισμό της μαριστικής αριστεράς τις δεκαετίες του 1980 και 1990.
 
Αν και κατά καιρούς έχουν μεταφραστεί πολλά άρθρα του στα ελληνικά το «Ας αλλάξουµε τον κόσµο χωρίς να καταλάβουµε την εξουσία. Το νόηµα της επανάστασης σήµερα» αποτελεί την πρώτη του μονογραφία που εκδίδεται στα ελληνικά.
 
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλα.
 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos