Η αφίσσα της ταινίας

Η εποχή του Θερισμού

Μία ρώσικη ταινία που πήρε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2004 προβάλλει απόψε η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου, αμέσως μετά την πρωτοχρονιάικη κοπή πίτας μαζί με την Ομάδα Φωτογραφίας στον κινηματογράφο Rex στις 9:30 το βράδυ.
Η ταινία δεν είναι άλλη από την «Η εποχή του Θερισμού» της ρωσίδας Μαρίνας Ραζμπέκινα. Η ιστορία επικεντρώνται στη ζωή μιας καθημερινής τετραμελούς οικογένειας στην επαρχία αμέσως μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

 
 
Ο πατέρας είναι ανάπηρος πολέμου και η μητέρα έχει αναλάβει την οικονομική στήριξη της οικογένειας της. Το κράτος αναγνωρίζε και τιμά τις προσπάθειες της και τις απονέμει το κόκκινο λάβαρο.
 
Τότε όμως αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Τρωκτικά προσπαθούν να καταστρέψουν το βραβείο και η μητέρα, φοβούμενη τα αντίποινα, επιδίδεται σε έναν σκληρό αγώνα που θα της χαρίσει το βραβείο και την επόμενη χρονιά.
 
Την ταινία την παρακολουθούμε υπό το πρίσμα του μικρού γιου, ο οποίος αφηγείται την ιστορία. Είναι διάχυτη η μελαγχολία αλλά και ο θυμός για όσα συνέβαιναν στην πάλαι ποτέ κραταιά Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 50.
 
Η Μαρίνα Ραζμπέκινα γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Καζάν της Μόσχας. Άρχισε να γράφει σενάρια το 1989 κι από το 1991 σκηνοθεεί βραβευμένα ντοκιμαντέρ, τηλεταινίες και μικρού μήκους ταινίες. Το Harvest Time είναι η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία.
 
 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 
Print Friendly, PDF & Email

Από manos